Narodna skupština
30

PDP predložio rezoluciju o afirmisanju ustavnog poretka i da se iduće godine održe lokalni i opći izbori

SRNA
Predstavnici rukovodstva PDP-a predali su danas na skupštinski protokol prijedlog rezolucije o afirmisanju ustavnog poretka i političkog suvereniteta RS-a i BiH s ciljem da se o njoj raspravlja na narednoj redovnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Milanko Mihajilica smatra da je riječ o važnom aktu o kojem treba da postoji dijalog svih strana, a podrazumijeva i to da funkcioneri Republike Srpske skrate svoje mandate, kao i drugi predstavnici vlasti na nivou BiH, odnosno da naredne godine budu održani i lokalni i opšti izbori.

"BiH ne može da uđe u EU dok imamo OHR, visokog predstavnika i ostale strane tutore. Oko toga se trebamo dogovoriti i sprovesti brojne reforme, počevši od pravosuđa. Želimo stvoriti nove pretpostavke u društvu", rekao je Mihajilica novinarima u Banjoj Luci dodao "da je Republika Srpska i dalje na meti stranih faktora".

On je istakao da je u vezi sa rezolucijom jasno definisan stav ove stranke da visokog predstavnika u BiH nema - ne samo da ga nema u smislu da nije izabran relevantnim odlukama Vijeća sigurnosti UN-a već i da ranije nametačke i nezakonite odluke visokih predstavnika za njih nisu legitimne.

Mihajilica je rekao da se rezolucija odnosi i na reforme pravosuđa, izbornog zakonodavstva i javnog informisanja kako bi bile dobijene pretpostavke za normalno održavanje lokalnih i opših izbora naredne godine.

Potpredsjednik PDP-a Milko Grmuša rekao je da je stav PDP-a da ne postoji više prostora za bilo kakav međunarodni intervencionizam u BiH.

"Smatramo da visoki predstavnici nikada nisu imali i nemaju pravo da bilo šta zakonski nameću", rekao je Grmuša nakon što je danas u prostorijama Skupštine održan sastanak poslanika i drugih predstavnika PDP-a u vezi s predajom rezolucije.

On je ponovio da na osnovu predložene rezolucije naredne godine treba biti izmijenjen Izborni zakon BiH, da budu obezbijeđeni vanredni opšti izbori, te spoje lokalni i opšti.

Grmuša je rekao da Ustavni sud BiH mora da postoji i u skladu s time da samo domaći državljani mogu biti sudije u njemu i da poštuju zakonske odredbe, dok je u pogledu evrointegracija naglasio da je razočaran pristupom EU kada je riječ o pristupu BiH toj zajednici.