BiH
0

PDP odbija razgovor sa SDS-om o zajedničkom kandidatu

FENA
Predstavnici banjalučkog Gradskog odbora Partije demokratskog progresa (PDP) neće više učestvovati u bilo kakvim razgovorima s Gradskim odborom Srpske demokratske stranke (SDS) o zajedničkom kandidatu opozicije za gradonačelnika Banje Luke.

Eventualne razgovore o zajedničkom nastupu u Banjoj Luci mogu voditi samo vrhovi ovih stranaka, jer je, kako tvrde iz PDP-a, Gradski odbor SDS-a pokazao nekorektan i neprincipijelan pristup, koji je za njih neprihvatljiv.

PDP i dalje smatra da je, kako se navode, radi promjene katastrofalne ekonomsko-socijalne situacije u RS-u, najbolje rješenje da na lokalnim izborima, u što je moguće više općina, opozicija ima zajedničkog kandidata za načelnika te će se u skladu s tim i ponašati.

Međutim, do dogovora nisu došli u Banjoj Luci pa je sedam stranaka opozicije ponovo ostalo bez kandidata za gradonačelnika, jer je nakon sedam dana od predstavljanja Srđan Praštalo odustao od trke za prvog čovjeka najvećeg grada RS-a.

On tvrdi da je od kandidature odustao zbog činjenice da nije dobio podršku SDS-a.

Ta stranka je ranije predložila svog poslanika Nenada Stevandića za kandidata za gradonačelnika Banje Luke, ali ni iza njega nisu stale ostale opozicione stranke.

Za vladajući SNSD je sve to dovoljan podatak da ustvrde da će ponovo pobijediti u Banjoj Luci.