Alarmantni podaci
6

PDP o inicijativi za smjenu Vlade RS: Gore ne može biti, vrijeme je da odu

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavnici PDP-a danas su održali konferenciju za medije u Banjoj Luci, gdje su govorili o inicijativi za smjenu Vlade Republike Srpske, naglašavajući alarmantne podatke o finansijskom stanju tog entiteta.

Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj Vladi RS je pokrenuta. Javnosti je dostupna ta tzv. crna knjiga u kojoj je evidentirano više stotina argumentovanih činjenica koje govore o katastrofalnom stanju u RS-u, što su podaci zvaničnih institucija RS, i koji su prema našem mišljenju dovoljni da ova vlada bude smijenjena ili da da ostavku, rekao je danas Perica Bundalo, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Bundalo je dodao i to da je u NSRS-u do sada postojala loša praksa da se Vlada RS-a ponašala kao naredbodavni organ, a Skupština, odnosno parlamentarna većina je izvršavala i usvajala ono što vlada naredi.

"U ovom trenutku pred skupštinom je historijska odgovornost da smijeni Vladu, jer gore ne može biti i vremena za čekanje više nema, a ovakve stvari su u normalnim zemljama uobičajene. Svaka druga vlada će biti bolja od ove", poručio je Bundalo.

Naročito su naglašeni alarmantni podaci o ukupnom dugu RS-a.

"Kako je moguće da ukupan dug RS-a poraste sa tri milijarde na skoro 5,5 milijardi KM, kako je moguće da učešće duga u BPD-u sa 36 posto poraste na skoro 60 posto, dok je u Federaciji 35 posto, kako je moguće da godišnja rata kredita sa 118 miliona poraste na 850 miliona i da svaku drugu marku godišnjih budžetskih prihoda trošimo na vraćanje duga", upitala je Jelena Trivić, predsjednica Programskog vijeća za ekonomiju PDP-a, i naglasila da je vlast uništila tri banke u kojima je izgubljeno 400 miliona maraka narodnog novca kojim su mogli biti riješeni brojni problemi u RS-u.