Pojašnjenje zaključka
18

PDP: Neovlaštene firme u RS-u su medicinski gas isporučivale lažno kao takav

D. Be.
Iz PDP-a danas je objašnjeno zbog čega je u zaključcima stranačkog Predsjedništva navedeno da je RS godinama uvozila medicinski gas od neovlaštenih firmi, a da se nigdje ne spominje tehnički gas koji je sporan u aferi "Kiseonik".
"U jučerašnjim zaključcima sa sjednice Predsjedništva PDP-a u koje je javnost imala uvid, rečeno je da je Republika Srpska godinama nabavljala medicinski kiseonik od neovlaštenih firmi, što znači da su ga lažno isporučivali kao takav. Zbog različitih tumačenja jedne rečenice, dužni smo da pojasnimo da se pri tome podrazumijevalo da kiseonik za bolnice mora da bude medicinski lijek, a da isti ne mogu uvoziti firme koje nisu ovlaštene, koje nemaju atest i koje ga, samim tim, nisu mogle ni isporučiti, odnosno da su isporučivale industrijski umjesto medicinskog kiseonika, što je užasavajuća činjenica", kazali su.

Dalje navode da PDP podržava napore direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka da pitanje nabavke kisika dovede do kraja u skladu sa svojim nadležnostima.

"Očekujemo reakcije Vlade Republike Srpske, a posebno od MUP-a RS i pravosudnih organa da pokrenu odgovarajuće postupke", zaključeno je.