BiH
0

PDP ne podržava budžet BiH, a zagovara ustavne promjene samo u FBiH

FENA
Partija demokratskog progresa Republike Srpske (PDP) neće podržati predloženi budžet institucija BiH jer se predviđa njegovo enormno povećanje koje nema pokriće, izjavio je danas poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH Branko Dokić.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da je odluka o podršci predloženom budžetu BiH od dvojice članova Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Željke Komšića, "politikanska i još jednom potvđuje nastojanje pojedinaca u BiH da uvijek svojim odlukama ili projektima dovode u pitanje ustavne nadležnosti unutar države".

To stvara, naveo je Dokić, nervozu i političku nestabilnost, jer ne stoje njihovi zahtjevi da se poveća izdavanje za nauku i poljoprivredu budući da su ta dva resora na nivou entiteta.

Dokić navodi i da je PDP spreman da se kroz amandmane ipak dođe do prihvatljivog rješenja budućeg budžeta institucija BiH i u tom slučaju bi dobio podršku i te stranke.

Govoreći o ustavnim promjenama, Dokić je rekao da je ključni problem funkcioniranje Federacije BiH i da u skladu s preporukama Venecijanske komisije treba pristupiti korijenitim reformama Ustava u tom bh.entitetu.

"Paralelno s tim na nivou BiH treba amandmanski reagirati tako da se sadašnji Ustav uskladi s Konvencijom o ljudskim pravima što se odnosi na način izbora članova Predsjedništva BiH, delegata u Domu naroda, zastupljenost u Domu naroda i slično", kazao je poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentrane skupštine BiH i dodao da kada se to desi može se razgovarati o nekim novim odnosima.

Naveo je, s druge strane, i da kod PDP-a i uopće u RS-u nema spremnosti da se razgovara o bilo kakvim teritorijalnim koncesijama na račun RS-a.

"Također, za PDP priča o federalizaciji BiH je fiktivna priča, jer je BiH tipičan primjer asimetrične federacije po sadašnjem Ustavu", naglasio je Dokić.

Kada je u pitanje reforma policije, PDP smatra da treba provesti dogovoreno u Mostarskoj deklaraciji i Akcioni plan iz Sarajeva, jer je na osnovu tih dokumenata BiH parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

"Oni koji se igraju s povjerenjem zvaničnog Brisela moraju da shvate da se BiH ne može držati kao taoc prevaziđenih politika", kazao je Dokić i poručio da očekuje da će prevladati razum i da će se stranke koje su podržale dogovor o reformi policije u našoj zemlji ostati dosljedne u tome.