{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PDP najoštrije osudio presudu suda u Mostaru

F
22.11.2007. u 15:13
0
0
PDP najoštrije osudio presudu suda u Mostaru
0
PDP najoštrije osudio presudu suda u Mostaru
Potpredsjednik PDP-a RS-a Branislav Borenović danas je najoštrije osudio presudu Osnovnog suda u Mostaru u kojoj je tužbeni zahtjev Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja RS-a protiv Fonda PIO-MIO Federacije BiH, po osnovu potraživanja za isplaćene penzije prema mjestu sticanja ovog prava, odbijen kao neosnovan.
Borenović je kazao da ovo pokazuje da se radi "o politički motiviranoj odluci" i da je Osnovni sud u Mostaru pokazao da nema nezavisnog pravosuđa u BiH.

"Nije zapamćeno u sudskoj praksi da niža istanca odbacuje zahtjev ili naloge više instance pravosudnog sistema", rekao je potpredsjednik PDP-a podsjetivši na odluku Doma za ljudska prava BiH kada je u pitanju tužba Fonda PIO RS-a za isplatu penzija onih korisnika koji su je zaradili u sadašnjoj FBiH.

Istaknuo je da se ovdje radi o kršenju odluka najviše pravosudne istance u BiH, kao i kršenju osnovnih ljudskih prava i sloboda, te upitao Tužilaštvo BiH šta je poduzeto protiv odgovornih osoba FBiH zbog neizvršavanja odluka Doma za ljudska prava BiH.

Borenović je podržao napore penzionerskih udruženja u nastojanjima da se ispoštuje odluka Doma za ljudska prava, te pozvao sve nadležne institucije, kao i OHR, da se konačno uključe u rješavanje ovog slučaja.

Istaknuo je i da predstavnici PDP-a insistiraju i da od drugih stranaka u BiH dobiju podršku njihovoj inicijativi za ukidanje PDV-a na nekoliko osnovnih životnih namirnica, te da će ovo pitanje biti pokretati na svim sastancima, jer je, dodao je, došlo vrijeme da se ukine PDV na neke od najpotrebnijih namirnica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: