Ne zanima ih stav SNSD-a
0

PDP: I dalje odluke donosimo samostalno

SRNA
Partija demokratskog progresa (PDP) saopštila je danas da je Republika Srpska za ovu stranku uvijek bila na prvom mjestu i da će tako i ostati, bez obzira na izjavu poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Boška Tomića da nema objektivnog opravdanja za poslanicu PDP-a Vesnu Krstović-Spremo koja je bila uzdržana tokom glasanja o imenovanju Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Iz ove stranke navode da će i dalje donositi odluke samostalno i u interesu RS, a ne onako kako to misli Boško Tomić i lider SNSD-a.

 Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Boško Tomić rekao je jučer da je iznenađen time što je poslanica PDP-a Vesna Krstović-Spremo bila uzdržana tokom glasanja o imenovanju Kukića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, navodeći da za to nema objektivnog opravdanja.

Tomić ističe da je to bila stvar isključivo nje i PDP-a, te da SNSD zajedno sa SDS-om ima dovoljan kapacitet da može da uvijek ospori odluke koje ide na štetu Republike Srpske, pa im taj glas nije potreban, ali da bi se, da je na njenom mjestu, bez obzira na bilo kakve pritiske i zadatke, svrstao sa većinom poslanika iz RS.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u prvom krugu glasanja na sjednici 29. juna nije podržao Kukića. Kukić je dobio opštu većinu parlamenta, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske. Protiv Kukića glasalo je 14 poslanika - SNSD, SDS, HDZ, HDZ 1990 i Stranka za BiH, uzdržana je bila poslanica PDP-a Vesna Krstović-Spremo, a podršku Kukiću je dao preostali 21 poslanik.

Kolegijum Doma nije postigao saglasnost o imenovanju Kukića na ovu funkciju, te će Predstavnički dom ići u drugi krug glasanja.