Godišnjica odluke NSRS
100

PDP: Hoće li Dodik odustati od "vraćanja nadležnosti" ili Osmorka prihvata osnivanje vojske RS-a

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Milanko Mihajilica komentarisao je sastanak koji bi se trebao održati sutra između predstavnika Osmorke i Milorada Dodika zapitavši se da li će predsjednik SNSD-a sutra odustati od "vraćanja nadležnosti" ili će Osmorka prihvatiti osnivanje entitetske vojske.

"Sutra, 10. decembra, tačno je godinu dana otkada je Narodna skupština Republike Srpske usvojila zaključke kojima se obavezuje Vlada RS-a da uputi u proceduru zakone na osnovu kojih bi se formirala Vojska, Visoki sudski i tužilački savjet i Uprava za indirektno oporezivanje Republike Srpske, te ističe i već jednom prolongirani rok za ispunjavanje ovih zaključaka", rekao je Mihajilica.

Budući da je za sutra najavljen sastanak Milorada Dodika sa Osmorkom o učešću u vlasti on se zapitao da li će Dodik, koji je izjavio da će voditi istu politiku kao do sada, raditi na "vraćanju nadležnosti" ili će odluke NSRS prodati za dio vlasti u BiH.

Tvrdi da slična pitanja treba postaviti i liderima Osmorke.

"Kako su ovi zaključci obavezujući jer su usvojeni u najvišem zakonodavnom tijelu Republike Srpske, vidjećemo da li su za godinu dana promijenili stavove i da li im je prihvatljivo da se RS-u vrate nadležnosti. Budući da se radi o nekim od najznačajnijih pitanja budućeg funkcionisanja BiH, očekujem da se nedvosmisleno očituju o stvarima za koje se zalaže njihov vjerovatno budući partner u BiH vlasti", rekao je Mihajilica.

Upitao je predstavnike Osmorke da li će dolaskom u Banjaluku na godišnjicu donošenja zaključaka i dan kada su trebali biti provedeni, poslati poruku da im je ponovno osnivanje Vojske RS i drugih institucija prihvatljivo?

"To bi zasigurno bio značajan iskorak za odnose u BiH", rekao je Mihajilica.

Mihajilica je istakao da nije ispoštovan još jedan rok koji je Vladi RS-a dala NSRS, te da očekuje da će do kraja godine biti održana posebna sjednica NSRS na kojoj će se odlučivati o formiranju navedenih institucija na nivou RS.