Sjednica Glavnog odbora
22

PDP brani odluku o glasanju za prestanak mandata VSTV-u: Niko ne treba biti zaštićen

A. Z.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Glavni odbor PDP-a na današnjoj sjednici u Istočnom Sarajevu razgovarao je o aktuelnoj političkoj situaciji i pripremi za lokalne izbore. Između ostalog, bilo je riječi i o nedavnoj odluci donesenoj u Parlamentarnoj skupštini BiH koja se tiče razrješenja VSTV-a, a poruka GO PDP-a je da je VSTV najbolje mjesto da se pravosudni sistem u BiH "razdrma".

"Pravosudni sistem je rak rana ovog društva i u tom pogledu niko ne treba biti zaštićen i to što smo podržali takvu odluku ne treba da bude čudno. Mi mislimo da smo uradili dobru stvar i da je to način da razdrmamo pravosudni sistem, a najbolje mjesto je VSTV. To nije usmjereno ni protiv koga, niti želimo da stavimo pravosuđe pod utjecaj politike", kazao je Nenad Vuković, zamjenik predsjednika PDP-a.

Podsjećamo, u PSBiH nedavno je izglasan Zakon o prestanku mandata VSTV-a protiv kojeg su bili zastupnici SNSD-a i HDZ-a, dok je PDP glasao za. Upravo zbog toga im je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik spočitavao da su izdajnici. No, iz PDP-a tvrde su imaju dobre namjere.

Na današnjoj sjednici bilo je riječi i o dosadašnjem toku mandata koalicije SNSD, SDA i HDZ-a u Vijeću ministara BiH, koja je ocijenjena kao jako neuspješna, kako za RS tako i za cijelu BiH.

"Nema sposobnosti da se riješi bilo koje važno pitanje. Posebno nas zabrinjavaju funkcije kadrova koje smo izgubili, kao što su pozicije u sigurnosnom sektoru. Osim toga, ne podržavamo ni zakon koji su predložili HDZ i SNSD kada je riječ o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH jer taj prijedlog podrazumijeva da se strane sudije zamijene na način da se nove domaće sudije biraju putem Predsjedništva BiH i Doma naroda. Ostajemo pri onome što je bilo dogovoreno u Banjoj Luci kad smo dogovorili da se jedan sudija bira u NSRS, a druga dva u Parlamentu FBiH", rekao je Vuković.

Glavni odbor je, također, zauzeo stav da se protivi bilo kakvim inicijativama o povećanju PDV-a jer bi to bio novi udar na građane, kao i da na narednim lokalnim izborima treba biti što više zajedničkih opozicionih kandidata.

PDP