BiH
4

PD Butmir: Karahasanović ponudio ostavku

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vršilac dužnosti direktora Poljoprivrednog dobra Butmir Amir Karahasanović danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu izjavio da je Nadzornom odboru tog preduzeća podnio ostavku na tu poziciju.

Njegovu ostavku bi trebao razmatrati Nadzorni odbor na sjednici koja je zakazana za sutra. Vršilac dužnosti člana Nadzornog odbora ovog preduzeća Amra Somun-Dolarević kazala je da još nema stav o Karahasanovićevoj ostavci, te da je prioritetnije pitanje da li će uopšte biti moguće održati sjednicu Nadzornog odbora s obzirom da od 12. jula nije u mogućnosti da obavlja svoje upravljačke funkcije.

"Kantonalni sud u Sarajevu 19. februara ove godine donio je rješenje kojim se pobija prvostepena odluka suda da se proglasi mjera osiguranja što samo potvrđuje da je prvostepena odluka bila politički motivisana, a ne pravno", kazao je Karahasanović.

Napomenuo je da je ostavku ponudio zbog poznatih dešavanja u PD Butmir u zadnjih šest-sedam mjeseci i kleveta koje se protiv njega iznose u javnosti. Karahasanović je kazao da smatra da je integritet njega i njegove porodice doveden u pitanje, te dodao da su im upućivane fizičke prijetnje.

"Nadzorni odbor od 12. jula prošle uopšte nije u mogućnosti da obavlja upravljačke funkcije zato što uprava u sastavu Memišević, Kaltak i Ljubunčić ne dozvoljavaju ulazak u preduzeće, kao i grupa radnika i članova sindikata", kazala je Somun-Dolarević.

Podsjetila je da su članovi NO uložili žalbu na prvostepenu odluku, odnosno rješenje Općinskog suda.

"Kantonalni sud je u svom rješenju naveo da se naša žalba uvažava i da se prvostepeno rješenje ukida i predmet vraća prvostepenom sudu. Dakle, ponovo je vraćen Amir Karahasanović na mjesto direktora i ponovo se nama nalaže da tamo održimo sjednicu i počnemo obavljati svoje poslove koje nam zakon određuje", kazala je Somun-Dolarević.