Eurofarm među prvima
79

PCR testiranje sada vrše i privatne poliklinike, poznate cijene i koliko se čeka na rezultat

B. R.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Na poziv Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine nekoliko privatnih ustanova prijavilo se za PCR testiranje na koronavirus. Među onima koji su akreditovani za ovu vrstu testiranja je Eurofarm Centar.
Direktor ove zdravstvene ustanove Šukrija Huseinović u izjavi za Klix.ba objasnio je šta to znači za građane. Između ostalog, ukazao je u koju svrhu se može koristiti PCR test i koliko košta.

Podsjetio je da Eurofarm Centar već tri godine ima registrovanu molekularnu biologiju i mikrobiologiju, pa samim tim i PCR testiranje.

"Do sada smo PCR testiranja radili na neke druge stvari, a s obzirom da je koronavirus nešto novo i da nije bilo potrebe za njim, tražili smo od Ministarstva zdravstva FBiH da nam daju odobrenje. Tako da smo prošli kompletnu proceduru akreditacije koja nije nimalo jednostavna. Pored opreme, kadra, prostora, postoje i međunarodni zahtjevi. Sve smo ispunili i od prije tri dana definitivno smo akreditirani da možemo izdavati nalaze", rekao je Huseinović.

Obrazložio je šta prethodno navedeno konkretno znači za građane.

"Naši nalazi se prihvataju kako u javnom sektoru, tako i u svakoj prilici gdje je potreban PCR test", ukazao je.

Zatim se osvrnuo na cijene testiranja.

"Mi smo pokušali da napravimo popularne cijene. Po preporuci Ministarstva zdravstva - dakle to je samo preporuka za privatnike - mi smo ispoštovali odluku od 140 KM za objavljivanje rezultata testiranja u roku od 24 sata. Za one koji hoće brzi test, u roku od pet sati, cijena je 180 KM. S tim da smo se potrudili jer je još sezona godišnjih odmora da napravimo i familijarni paket za porodicu od četiri i više članova. Za njih je cijena 140 KM bez obzira na vrijeme", kazao je.

Poručio je da Eurofarm Centar ima, kako je istakao, odličnu opremu.

"Možemo odgovoriti sa brojem do 260 uzoraka dnevno", naglasio je Huseinović.

Napomenuo je da se PCR testiranja u Eurofarm Centru može vršiti u njihovom centralnom laboratoriju u sarajevskom naselju Pofalići, u poliklinici u zgradi Unitic te u poliklinikama na Ilidži, u Tuzli, Visokom i Goraždu.

Podsjećamo, resorno ministarstvo je pozvalo privatne zdravstvene ustanove da se akredituju za PCR testiranje nakon pogoršanja epidemiološke situacije uslijed pandemije koronavirusa. Za očekivati je da će uključivanje privatnih ustanova olakšati rad državnih ustanova u aspektu PCR testiranja. Do sada su testiranje vršili samo klinički centri u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli.