{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pčelar iz Prijedora Rajko Radivojac uzgaja pčele koje ne bodu

N
5.8.2015. u 15:34
5
9
Pčelar iz Prijedora Rajko Radivojac uzgaja pčele koje ne bodu
5
Prijedorski pčelar Rajko Radivojac uzgaja pčele koje ne bodu, ili koje će vas ubosti tek u slučaju krajnje nužde, poput toga ako je nagnječite.
Radivojac je za novinsku agenciju Patria objasnio kako zapravo uzgaja visokokvalitetne matice koje je dopremio iz Instituta Celle u Njemačkoj, a koje su u Institutu selekcinisane da daju samo mirne pčele. Takve pčele se na pčelinjacima u BiH još uvijek mogu vidjeti vrlo rijetko, ili skoro nikako.

- Stručnjaci u Njemačkoj su selekcijom došli do matica koja rađaju pčele koje su izuzetno mirine, a koje uz to daju i veće prinose meda, najmanje 30 posto više od pčela koje pčelari tradicionalno uzgajaju u Bosni i Hercegovini – rekao je Radivojac za Patriju, dodajući da su domaće pčele, one koje se mogu vidjeti na većini bosanskohercegovačkih pčelinjaka, upropaštene nekontrolisanim unošenjem drugih rasa pčela, naročito italijanske pčele i kavkaske pčele.

- Upravo zbog toga u BiH imate pojave da cijeli pčelinjaci donose jako malo nektara, najveći broj pčela je agresivan a kolonije su sklone rojenju, što pčalara dovodi u nepovoljan položaj, naročito ako se rojenje dešava u vrijeme intenzivnih pčelinjih paša – objašnjava Radivojac.

Ona keže da su matice koje uzgaja i koje od ove godine nudi i drugim pčelarima naročito pogodine za pčelare početnike, zatim za pčelinjake koje se nalaze u naseljenim mjestima jer njihove pčele ne napadaju susjede, a trebaju ih imati i pčelari profesionalci zbog većih prinosa.

Stručnjaci proglašavaju Bosnu i Hercegovinu za zemlju sa visokim potencijalom za bavljenje pčelarstvom, a med sa bh. polja jedan je od najkvalitetnijih medova u svijetu, piše Patria.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: