{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pavo Glavaš tuži BiH za oko 150.000 maraka

15.2.2018. u 10:39
0
18
Pavo Glavaš tuži BiH za oko 150.000 maraka
0
Pavo Glavaš tuži BiH za oko 150.000 maraka
Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pavo Glavaš, koji je pravosnažno oslobođen krivice za ratni zločin u Odžaku, tužio je Bosnu i Hercegovinu za naknadu štete u iznosu od oko 150.000 maraka za izgubljenu zaradu, s obzirom da je prije pritvaranja radio u Švicarskoj.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Glavaševa advokatica Branka Praljak kazala je da je njen klijent ranije tužio BiH, te da je prošle godine donijeta presuda kojom mu je dodijeljeno oko 45.000 maraka za duševnu bol zbog 17 mjeseci boravka u pritvoru.

Praljak je pojasnila da je tom presudom odbijen zahtjev za nakandu izgubljene zarade, ali je Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo Glavaševu žalbu i naložilo da se postupak obnovi.

Na pripremnoj raspravi Praljak je iznijela prijedlog materijalnih dokaza među kojima su ugovor o radu koji je Glavaš imao s poslodavcem iz Švicarske, dokazi o raskidu ugovora o radu, te obračuni i potvrde o plaći za 2013., 2014. i 2015. godinu.

Ovom ročištu nisu prisustvovali predstavnici Pravobranilaštva BiH.

Pavo Glavaš je oslobođen optužbe da je silovao Milicu Đekić i Zorku Lešić u Odžaku. U tom postupku Marijan Brnjić je osuđen na šest godina za silovanje Vere Bijelić, dok je oslobođen optužbe da je zajedno s Martinom Barukčićem silovao Ljubicu Lešić. Presudom su Brnjić, Barukčić te braća Pavo i Ilija Glavaš oslobođeni optužbi da su silovali Milicu Đekić i Zorku Lešić, a Barukčić je oslobođen krivice za silovanje Joke Goranović.

Naredno ročište po Glavaševoj tužbi zakazano je za 4. april, javlja BIRN BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: