BiH
23

Pavlović prekršajno sankcionisan zbog pokušaja postavljanja spomen-ploče u Srebrenici

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Pokušaj Vojina Pavlovića, predsjednika Drinskog okruga Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj", da danas postavi spomen-ploču srpskim žrtvama rata u Srebrenici biće sankcionisan kao prekršaj, rekla je Srni portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović.

"Nadležni tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini rekao je da u ovom događaju nema elemanata krivičnog djela i Pavlović će biti prekršajno sankcionisan zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju", precizirala je Simojlovićeva.

Prema njenim riječima, policija je sa Pavlovićem obavila informativni razgovor, a ploča koju je namjeravao da postavi na zgradu Osnovnog suda u Srebrenici je uz potvrdu oduzeta.

Simojlovićeva kaže da je Pavloviću 11. jula uručeno rješenje o zabrani postavljanja ploče, što je on potvrdio svojim potpisom na dostavnici.

"Danas je postupio suprotno rješenju i suprotno Zakonu o javnom okupljanju i, uprkos zabrani, krenuo s namjerom da postavi ploču u Srebrenici na zgradu Osnovnog suda, iako je bio svjestan da ulazi u prekršaj", zaključila je Simojlovićeva.

Pavlović je u telefonskoj izjavi novinarima rekao da ga je policija zaustavila na putu iz Bratunca prema Srebrenici, oduzela mu spomen-ploču i privela ga na informativni razgovor u bratunačku Policijsku stanicu, gdje je zadržan duže od jednog sata.

On je ranije najavio postavljanje spomen-ploče "po svaku cijenu", iako nije dobio potrebno odobrenje od nadležne službe u opštini Srebrenica.

Pavlović je ukazivao na opstrukciju bošnjačke vlasti u ovoj opštini kada je u pitanje izdavanje saglasnosti za obilježavanje srpskih stratišta, dok bošnjačka udruženja postavljaju spomen-obilježja bez ikakvih odobrenja širom ove opštine, pa i na školskom igralištu i niko ih u tome ne sprečava.

Jake policijske snage danas obezbjeđuju zgradu Osnovnog suda i sve prilaze Srebrenici.

Brojne novinarske ekipe, nakon sat vremena čekanja, napustile su Srebrenicu i ispred zgrade Osnovnog suda dežuraju samo policajci.