Sarajevo nakon 30 godina
41

Paul Lowe, autor izložbe "Opsada/Siege": Ovo je priča o nevjerovatnoj hrabrosti

S. Š.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Danas je u sarajevskoj Vijećnici izložbom Paula Lowa pod nazivom "Opsada/Siege" počelo obilježavanje 30 godina od početka opsade Sarajeva.

Izložba je otvorena izvođenjem muzičkih numera Zlatana Božuta na klaviru.

Paul Lowe je britanski fotoreporter koji je svjedočio mnogim pričama i događajima poput pada Berlinskog zida, raspada Sovjetskog saveza te agresiji na BiH.

Svojim fotoaparatom Lowe je zabilježio svakodnevnicu i borbu za preživljavanje Sarajki i Sarajlija u vrijeme opsade grada.

Fotografije koje je zabilježio Lowe otkrivaju dvije strane priče o opkoljenom Sarajevu – s jedne strane, ovo je priča o patnji i četiri godine neizvjesnosti, ali s druge strane, priča o nevjerovatnoj hrabrosti, kreativnosti i istrajnosti.

U izjavi za portal Klix.ba, Lowe kaže da je za njega čast što se ovdje nalazi i 30 godina kasnije, ali ujedno i jedna vrsta žalosti.

"Danas smo ovdje 30 godina nakon što sam slikao ove prizore. Za mene je velika čast da se danas nalazim ovdje. Ovo je sjajan dokaz da je grad preživio, ali je također i žalosno što država nije uspjela da se pomakne sa nekih tački , još uvijek smo zarobljeni u nacionalizmu koji nazaduje državu", kaže Lowe.

Paul Lowe: Fotografije su dokaz hrabrosti, kreativnosti i otpora građanki i građana Sarajeva (Foto: I. Š./Klix.ba)
Paul Lowe: Fotografije su dokaz hrabrosti, kreativnosti i otpora građanki i građana Sarajeva (Foto: I. Š./Klix.ba)

Za izložbu kaže da su fotografije svojevrstan dokaz hrabrosti, kreativnosti i otpora građanki i građana Sarajeva.

"Pokušao sam dokumentovati nevjerovatne i moćne načine građana Sarajeva da ne budu uništeni. Ove fotografije su dokaz otpora građana Sarajeva, ali također i svih ljudi da se odbrane od agresije.Tužno je što moramo naučiti da se borimo da bi preživjeli", naglašava Lowe.

On se dotakao i trenutne situacije u Ukrajini, podvlačeći paralelu između BiH i Ukrajine.

"Također, još jedna tužna stvar je ta što su se najveći zločini od Drugog svjetskog rata desili upravo ovdje, a sada se taj scenario ponavlja u Ukrajini", dodao je Lowe.