Nema više bježanja
88

Patrol sistemi i policijski psi: Sarajevski zatvor dobio opremu vrijednu 100 hiljada KM

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Takozvani patrol sistemi kontrole oko zatvorskih objekata, zidni senzori, novi detektori za kontrolu osoba i pronalazak telefona, policijski psi za pronalazak droge i održavanje reda, samo su neki od noviteta u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo.

Direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević izjavio je za Klix.ba da su novu, najsofisticiraniju opremu, kao i policijske pse za pronalazak droge i održavanje reda, dobili kao donaciju domaćih i stranih pravnih subjekata, a da je cjelokupna vrijednost blizu 100 hiljada KM.

"Postavljeni su zidni senzori duž cijelog zatvora i njihova uloga je praćenje kretanja policije tokom redovnih obilazaka ćelija. Svaki policajac imat će zakačen čip za jaknu, tako da će zapovjednici moći da kontrolišu zone kretanja stražara i način na koji obavljaju redovne poslove u zatvoru", kazao je Zubčević.

Navodi da su kao donaciju dobili najnovije proizvode marke Hytera, među kojima su i detektori za kontrolu osoba i detektori za pronalazak telefona.

"Detektori za pronalazak telefona su umreženi sa Hytera senzorima koji se nalaze unutar zatvora. Oni indetifikuju nosače zvuka, elektronske elemente za snimanje i GSM signal. U slučaju da neko pokuša unijeti telefon, bez obzira na to da li se radi o telefonu koji je ugašen i odvojena mu je baterija, on reaguje i daje signal da osoba posjeduje nedozvoljeni element", rekao je direktor Zubčević.

Dodao je, također, da su u sklopu donacije dobili najkvalitetnije ručne radiostanice koje se koriste u sličnim ustanovama širom Evrope.

"U toku je instaliranje vrlo kvalitetnog sistema kontrole 'Patrol Hytera', u objektima Igman i Ustikolina. Pored ovog sistema Hytera, dodatno je ugrađena i softverska nadogradnja. Sistem je tako koncipiran da rukovodstvo KPZ Sarajevo u svakom momentu ima izravan uvid u dešavanja unutar zatvora i u radnje i aktivnosti policije", kazao je Zubčević.

Napominje da su za potrebu sigurnosnih sistema instalirani i postavljeni 4K ekrani na svakom spratu, tako da se u toku dana i noći ima izravan vizuelni prikaz dešavanja u toj oblasti.

"Softver sala je dodatno opremljena novom 4K tehnologijom, tako da dežurni može pratiti dešavanja unutar zavoda, objekata na Igmanu i u Ustikolini, kao i kompletnoj zoni oko zatvora. Postoji prostor oko zatvora označen crvenim poljem, što faktički predstavlja zabranjeni prostor. Ukoliko neko uđe u taj prostor automatski se aktiviraju telefoni unutar sistema sigurnosti", objašnjava direktor Zubčević, dodavši da je identičan sistem postavljen na svim izlaznim vratima zatvora.

Najviše se ponosi specijalno obučenim psima za pronalazak narkotičkih sredstava - belgijskim malinoama i psima koji služe odražavanje reda njemačkim rotvajlerima.

"U narednom periodu uprava KPZ-a Sarajevo namjerava intenzivirati rad s psima u smislu stvaranja uslova za razmnožavanje pasa kako bi novi štenci mogli biti podvrgnuti obuci za pronalazak droge i održavanje reda", rekao je on.

Prema njegovim riječima, savremeno opremanje KPZ-a Sarajevo se radi planski i uz konsultaciju s vrhunskim stručnjacima iz BiH i zemalja EU.

"Naš rad su prepoznala federalna i državna ministarstva, zbog čega uživamo njihovu podršku. Pretvorili smo, također, prostorije za izdržavanje kazne zatvora u prostorije za izdržavanje kazne pritvora, zbog čega nam je zahvalno Kantonalno tužilaštvo i sudovi", istakao je Zubčević.

Navodi da su uspostavljene pritvorske jedinice u centralnom objektu KPZ-a, jer sada, umjesto 88 mjesta za pritvor, na raspolaganju navedenim sudovima i tužilaštvu ima blizu 140 mjesta.

"Unutar pritvorske jedinice je poseban odjel 'S', za teška krivična djela. Riječ je o osam soba u kojima su kreveti zakovani za pod, postavljena pancirna stakla i sve uređeno po najsavremenijim sistemima funkionisanja. Tu važe posebne mjere sigurnosti", ističe direktor Faruk Zubčević, napominjući da je sve uređeno po evropskim zakonskim pravilima.