BiH
0

Patriotska liga BiH obilježila 18. godišnjicu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Patriotska liga BiH obilježila je danas svečanošću u Sarajevu 18. godišnjicu od osnivanja, a tom prilikom su posthumno uručeni ordeni "Zlatni ljiljan" članovima porodica rahmetli Irfana Ljubijankića i Hakije Turajlića.

Predsjednik Patriotske lige BiH Avdo Hebib prisjetio se, u prisustvu članova Lige i brojnih gostiju, složenih okolnosti pod kojima je formiran patriotski front, odnosno patriotska liga.

Liga je osnovana na današnji dan 10. juna 1991. godine u teškim vremenima koje karakterizira nakane uništenja države BiH. Hebib ističe da su pripadnike Patriotske lige odlikovali hrabrost i patriotizam te odgovorno i časno izvršavanje zadataka.

Pripadnici patriotskog fronta, kazao je Hebib, postali su respektabilna snaga koja se prva suprotstavila agresiji, a upravo su i prve žrtve ove agresije bile iz redova Patriotske lige.

Liga je kao temeljna boračka organizacija, kako je rečeno, nastavila nakon rata egzistirati kao udruženje, čiji članovi nastavljaju davati doprinos napretku zemlje.

Hebib je istaknuo da pripadnicima Patriotske lige još nisu riješena statusna pitanja, iako su prvoborci odbrambenooslobodilačkog rata. Izrazio je nadu da će država konačno uvidjeti njihov značaj u pripremi i odbrani zemlje te će njihov doprinos adekvatno vrednovati.

Svečanosti je prisustvovao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je članovima porodica Turajlić i Ljubijankić uručio posthumno ordene "Zlatni ljiljan".

Čestitao je pripadnicima Patriotske lige na godišnjici, ali je izrazio mišljenje da ne treba zaboraviti i druge boračke organizacije koje su dale doprinos u odbrani zemlje. Također, ukazao je na potrebu većeg jedinstva među boračkom populacijom.

Komšić je ocijenio da borba za BiH nije završena jer i danas neke snage svakodnevno rade na njenom nestanku.

Ipak, mišljenja je da će BiH napredovati i postati moderno uređena zemlja, članicu EU i NATO-a te zemlja koja će garantirati sigurnost života za sve koji je vole i žele živjeti u njoj.