{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Patrijarhu srpskom Irineju u Sarajevu priređen svečani doček

F
14.9.2013. u 15:24
0
Patrijarhu srpskom Irineju u Sarajevu priređen svečani doček
0
U Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu danas je priređen svečani doček za patrijarha srpskog Irineja, a u njegovu čast služena je i doksologija.

Foto: FENA
Foto: FENA


Patrijarh Irinej došao je u ovaj hram pošto u septembru mitropolit Nikolaj obilježava 60 godina sveštenomonaškog i 40 godina arhijerejskog služenja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Riječi dobrodošlice patrijarhu Irineju uputio je mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj, koji je izrazio radost dolaska u, kako je kazao "bogospasavanu Mitropoliju dabrobosansku i u njeno sjedište u gradu Sarajevu".

"Radosni smo što ste došli da zajedno sa nama i našim sveštenstvom proslavimo 40 godina našeg arhipastirskog služenja", kazao je mitropolit Nikolaj.

Istakao je da su od 1973. godine, od kako su hirotonisani, kao i Arhijerej, radili na provedbi i širenju Jevanđelja Hristovog.

"Ako je nešto u našem radu dobro i vrijedno, ako je jevanđelsko i pravoslavno, to pored nas pripada i ljudima sa kojima smo radili i onima od kojih smo učili vječne istine Božije", naglasio je mitropolit Nikolaj i prisjetio se samih početaka službe.

Partijarh Irinej je zahvalio na dočeku i kazao da, iako je bio u Americi, nije mogao propustiti priliku a da ne prisustvuje ovakvom jubileju, uzvišene i predane arhijerejske službe Bogu i narodu.

"U tom vremenu, vi ste cijeloga sebe dali Crkvi i narodu", kazao je patrijarh Irinej, osvrćući se na život i rad mitropolita Nikolaja.

Naglasio je da je mitropolit Nikolaj postavio temelje za one koji dolaze poslije, da bi nastavili misiju i djelo "da sa narodom vrše djelo Božije i djelo Svetosavsko“.

"Tu su naša djeca koja su plod vašega rada i truda, i sve ste proveli na najbolji način kako Bog želi", istakao je patrijarh Irinej i mitropolitu Nikolaju poželio dobro zdravlje i sreću.

Poručio je okupljenima, pogotovo djeci, koja su "radost i budućnost, da ostanu pri vjeri, Crkvi, tradiciji, kulturi, jer imaju na koga da se ugledaju“.

U nedjelju će u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice biti služena Sveta arhijerejska liturgija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: