BiH
0

Patrijarhu srpskom Irineju u Sarajevu priređen svečani doček

FENA
U Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu danas je priređen svečani doček za patrijarha srpskog Irineja, a u njegovu čast služena je i doksologija.
Foto: FENA
Foto: FENA

Patrijarh Irinej došao je u ovaj hram pošto u septembru mitropolit Nikolaj obilježava 60 godina sveštenomonaškog i 40 godina arhijerejskog služenja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Riječi dobrodošlice patrijarhu Irineju uputio je mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj, koji je izrazio radost dolaska u, kako je kazao "bogospasavanu Mitropoliju dabrobosansku i u njeno sjedište u gradu Sarajevu".

"Radosni smo što ste došli da zajedno sa nama i našim sveštenstvom proslavimo 40 godina našeg arhipastirskog služenja", kazao je mitropolit Nikolaj.

Istakao je da su od 1973. godine, od kako su hirotonisani, kao i Arhijerej, radili na provedbi i širenju Jevanđelja Hristovog.

"Ako je nešto u našem radu dobro i vrijedno, ako je jevanđelsko i pravoslavno, to pored nas pripada i ljudima sa kojima smo radili i onima od kojih smo učili vječne istine Božije", naglasio je mitropolit Nikolaj i prisjetio se samih početaka službe.

Partijarh Irinej je zahvalio na dočeku i kazao da, iako je bio u Americi, nije mogao propustiti priliku a da ne prisustvuje ovakvom jubileju, uzvišene i predane arhijerejske službe Bogu i narodu.

"U tom vremenu, vi ste cijeloga sebe dali Crkvi i narodu", kazao je patrijarh Irinej, osvrćući se na život i rad mitropolita Nikolaja.

Naglasio je da je mitropolit Nikolaj postavio temelje za one koji dolaze poslije, da bi nastavili misiju i djelo "da sa narodom vrše djelo Božije i djelo Svetosavsko“.

"Tu su naša djeca koja su plod vašega rada i truda, i sve ste proveli na najbolji način kako Bog želi", istakao je patrijarh Irinej i mitropolitu Nikolaju poželio dobro zdravlje i sreću.

Poručio je okupljenima, pogotovo djeci, koja su "radost i budućnost, da ostanu pri vjeri, Crkvi, tradiciji, kulturi, jer imaju na koga da se ugledaju“.

U nedjelju će u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice biti služena Sveta arhijerejska liturgija.