Saborna crkva
206

Patrijarh Porfirije u Mostaru: Rušenje svetinja je bio najveći poraz svih nas i najveći pad pred Bogom

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Patrijarh Porfirije danas je u povodu 150 godina osvjećenja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru na liturgijskom slavlju, koje je poglavar Srpske pravoslavne crkve služio nakon 90 godina u tom hramu, okupio brojne vjernike iz Hercegovine i poslao snažne poruke.

U prepunoj Sabornoj crkvi, koja je vrijeme izgradnje bila jedan od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu i simbol Mostara, a još nije u potpunosti obnovljena, patrijarh Porfirije je tokom besjede kazao da se danas veliki blagoslov Božji izlio na Mostar, i da se blagodat njegova spustila na svetu zemlju hercegovačku.

"Mi smo svi radosni jer Gospod je dao da poslije padova, poslije stradanja, raspeća i krsta imamo opet ovdje na Bjelušinama mostarskom Sionu, hercegovačkom Sionu gotovo obnovljen hram. I u tom hranu, tu gdje je Gospod sa nama u svetoj liturgiji i mi možemo da postajemo jedno s njim, ali i jedno međusobno. Svaka svetinja, svako mjesto gdje se čovjek obraća Bogu, jeste svjedočenje, ispovijedanje istine i činjenice, da nismo samo tijelo, ni biološka bića, nego da smo i duhovna bića ili bolje reći, da smo prije svega duhovna biće i da sve ono što je opipljivo, što je materijalno, što je biološko, pozvano je da duhom svetim bude prožeto i da našim podvigom i ljubavlju, u duhu svetome postane duhovno. Zato je najveći pad svih nas, svih onih koji su živjeli u ovom je gradu i žive danas, onaj trenutak kada su se rušle svetinje, kada su rušena mjesta na koja smo pozvani da se molimo Bogu i da vidimo bližnjega svoga kao samoga sebe, da ga istinski tako poštujemo i volimo. Taj trenutak kada smo rušili svetinje, jedni drugima, mjesta na kojima se sabiramo i pozvani smo da se sabiramo i molimo se Bogu, taj trenutak je bio najveći poraz za sve nas zajedno i najveći mogući stid i pad pred Bogom", kazao je patrijarh Porfirije.

Zbog toga, kako je naglasio, nema divnije stvari i nema većeg blagoslova, nego kada se zidaju svetinja, a naročito kada se porušene svetinje obnavljaju.

"Blagoslovljeni smo stoga, jer imamo obnovljenu svetinju, a obnovljena svetinja jeste mogućnosti početak i našega obnavljanja, obnavljanja u sebi, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno, molitve da Bog svoj mir da svakome od nas. Svi to znamo, da nema mogućnosti da uspostavljamo mir s polja, ako nemamo mir u sebi, ali isto tako nije moguće da obezbijedimo mir sebi, ni u sebi ukoliko se ne trudimo da obezbeđujemo na isti način i mir bližnjem, onome koji je do nas", poručio je patrijarh Porfirije u svojoj besjedi.

Podsjetio je da je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bio nekada najveći pravoslavni hram na Balkanu i da je njegova obnova pokazala istu brigu i osjećanje iste potrebe za mirom i pripadnika drugih naroda i vjera , koji su učestovavli u njegovoj obnovi.

"I oni su u su u skladu sa svojim mogućnostima, ali što je još važnije, sa potrebom da iskažu potrebu za mirom učestvovali u obnovi ovog hrama, obnovi zvonika, i obrnuto mi u obnovi njihovih svetinja. Zapravo u obavljanju onog bližnjeg, svako suštinski i dubinski obnavlja sebe i spoznaje istinu i činjenicu, da nitko ne može reći, po riječi apostola Pavla, da mu drugi nije potreban, da nitko ne može reci da je sam sebi dovoljan i da nitko ne može reći, da on sam u sebi i sa sobom stiče mir, ljubav, radost i ljepotu, jer sve to postoji kao dar božji", poručio je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je došao u dvodnevni posjet Hercegovini u povodu 150 godina osvećenja Saborne crkve Svete trojice u Mostaru , što je veliki značaj za taj grad i Eparhiju zahumsko-hercegovačku i primorsku, te duhovnu obnovu vjernika iz doline Neretve kao i za obnovu hram koji od rata još nije u potpunosti obnovljen.

Tim povodom će danas između 12 i 13 sati u mostarskom hotelu Mepas biti organiziran donatorski ručak za obnovu i završetak Saborne crkve u Mostaru na kojem će biti prisutan patrijarh Porfirije, a organizatori očekuje i dolazak brojnih zvaničnika i visokih dužnosnika sa svih nivoa vlasti u našoj zemlji.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru bila je jedna od najvećih crkava na Balkanu do kraja 19. stoljeća. Sagrađena je 1873. godine i predstavljala je jedan od simbola najvećeg grada na Neretvi, a do temelja je porušena tokom ratnih zbivanja 1992. godine.

Obnova hrama je počela 2010. godine, ali je još ostalo mnogo posla da bi zablistala u punom sjaju, jer iako se ponovno izdigla iznad grada i svojim izgledom savršeno bogati gradsku vizuru, predstoji još mnogi radova u unutrašnjosti da bi hram bio u punoj funkciji.