BiH
2

Patrijarh Irinej stigao u posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj u Sarajevu

FENA
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej stigao je danas u četverodnevnu arhipastirsku posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj u Sarajevu.

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu dočekali su ga episkop zahumsko-hercegovački Grigorije, episkop bački Irinej i mitropolit dabrobosanski Nikolaj.

U pozdravnom govoru episkop Grigorije rekao je da je patrijarh Irinej došao u posjetu malom stadu koje je preostalo nakon teških i strašnih događanja u ovom gradu.

  • U ovoj našoj crkvi molimo se i tražimo Vaš blagoslov da iz ovog sjemena koje je preostalo opet iznikne pšenica mnoga i da oni koji žele da se vrate da žive u Sarajevu žive mirno kao što smo uvijek živjeli s našim komšijama muslimanima Bošnjacima i Hrvatima rimokatolicima - istakao je Grigorije.

Patrijarh Irinej je kazao da mu je izuzetno drago što mu se ukazala prilika da posjeti pravoslavni narod u Sarajevu koji je uvijek bio poznat kao narod vjere i ljubavi prema Bogu.

  • Radujem se što ću biti u prilici da se susretnem i razgovaram o mnogim zajedničkim problemima koji se tiču i naše braće muslimana, katolika i jevreja. Razgovarat ćemo o miru koji je uslov života svakog naroda i pojedinca u svakom vremenu i koji je najveći dar koji Gospod daje, a koji nam je danas neophodan - naglasio je patrijarh Irinej.

Dodao je da smo proživjeli tragičnu prošlost u kojoj nema onih koji nisu stradali i koja će dugo ostati u svijesti svih koji su živjeli na ovim prostorima.

  • Misija Pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve, a sigurno i Islamske zajednice je da liječi rane, jer je to ono što Gospod želi, što Gospod daje i što očekuje od svih nas - potcrtao je patrijarh Irinej.

U nedjelju, 9. septembra, u 9 sati, u Sabornom hramu patrijarh srpski Irinej služit će svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje predstavnika visokih delegacija Vaseljenske, Aleksandrijske i Ruske patrijaršije, episkopa Srpske pravoslavne crkve i ostalih pomjesnih pravoslavnih crkava.

U okviru arhipastirske posjete Mitropoliji dabrobosanskoj, patrijarh srpski Irinej učestvovat će i u radu Međunarodne konferencije za mir "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu", u organizaciji Zajednice svetog Egidija iz Italije, koja će biti održana u Sarajevu od 9. do 11. septembra, uz učešće više od četiri hiljade predstavnika Crkava i vjerskih zajednica iz cijelog svijeta.