Protesti u Sarajevu
0

Patković ponovio zahtjeve "Zlatnih ljiljana"

FENA
Šerif Patković (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Šerif Patković (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, koja je jučer sazvana zbog protesta nosilaca najviših ratnih priznanja, Šerif Patković, predsjednik Skupštine Saveza u čijem su članstvu branitelji heroji, poslanicima je pročitao boračke zahtjeve iznijete već jučer u pregovorima s federalnim vlastima i političkim strankama.

Patković je pozvao parlamentarce na razumijevanje i pomoć u rješavanju problema branilaca.

Prema zahtjevima koje je iznio i danas u Parlamentu, borci u suštini zahtijevaju provedbu u punom kapacitetu sadašnjeg zakona koji propisuje posebna prava i mjesečna davanja dobitnicima ratnih priznanja.

Traže također da branitelji budu izuzeti od desetpostotnog umanjenja mjesečnih naknada koje ostvaruju na osnovu učešća u ratu, a to umanjenje njihovih prinadležnosti je sada predviđeno stand-by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ratni heroji traže i rigoroznu reviziju svih budžetskih davanja za boračko-invalidsku zaštitu da bi primanja iz ove oblasti nastavili dobivati samo oni koji ih zaslužuju. Traže rigoroznu reviziju u svim segmentima društva, kako je rekao Patković, da bi bila zaustavljena pljačka u državi.

Odmah na početku današnje sjednice Predstavničkog doma poslanici su primijetili da joj ne prisustvuju njihove kolege iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), a zamjerili su što nema ni federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića, kao ni predsjednice Federacije Borjane Krišto.

Poslanik Patriotskog bloka BOSS-SDU Nijaz Duraković izjavio je za parlamentarnom govornicom da za njega nije nikakvo čudo što u sali nema članova HDZ-a dok traje rasprava o problemima ratnih heroja jer su oni (HDZ) bili jedan od idejnih pokretača agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na ovaj njegov istup je reagirao član Hrvatskog zajedništva u Federalnom parlamentu Petar Milić riječima da "Duraković u ovom slučaju podvaljuje hrvatskom narodu".

Po Milićevim riječima, rat u BiH je počela Jugoslavenska narodna armija koju je Duraković nekad do kraja podržavao.

Uporedo s ovom sjednicom, na platou ispred zgrade Parlamenta traju protesti članova Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja u FBiH. U ovoj fazi sjednice protesti su masovniji nego na početku.

Prostor na kojem se odvijaju osiguravaju pojačane policijske snage.