{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Patković ponovio zahtjeve "Zlatnih ljiljana"

F
2.10.2009. u 12:44
0
8
Patković ponovio zahtjeve "Zlatnih ljiljana"
0
Patković ponovio zahtjeve "Zlatnih ljiljana"
Šerif Patković (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, koja je jučer sazvana zbog protesta nosilaca najviših ratnih priznanja, Šerif Patković, predsjednik Skupštine Saveza u čijem su članstvu branitelji heroji, poslanicima je pročitao boračke zahtjeve iznijete već jučer u pregovorima s federalnim vlastima i političkim strankama.
Patković je pozvao parlamentarce na razumijevanje i pomoć u rješavanju problema branilaca.

Prema zahtjevima koje je iznio i danas u Parlamentu, borci u suštini zahtijevaju provedbu u punom kapacitetu sadašnjeg zakona koji propisuje posebna prava i mjesečna davanja dobitnicima ratnih priznanja.

Traže također da branitelji budu izuzeti od desetpostotnog umanjenja mjesečnih naknada koje ostvaruju na osnovu učešća u ratu, a to umanjenje njihovih prinadležnosti je sada predviđeno stand-by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ratni heroji traže i rigoroznu reviziju svih budžetskih davanja za boračko-invalidsku zaštitu da bi primanja iz ove oblasti nastavili dobivati samo oni koji ih zaslužuju. Traže rigoroznu reviziju u svim segmentima društva, kako je rekao Patković, da bi bila zaustavljena pljačka u državi.

Odmah na početku današnje sjednice Predstavničkog doma poslanici su primijetili da joj ne prisustvuju njihove kolege iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) te Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990), a zamjerili su što nema ni federalnog ministra za boračka pitanja Zahida Crnkića, kao ni predsjednice Federacije Borjane Krišto.

Poslanik Patriotskog bloka BOSS-SDU Nijaz Duraković izjavio je za parlamentarnom govornicom da za njega nije nikakvo čudo što u sali nema članova HDZ-a dok traje rasprava o problemima ratnih heroja jer su oni (HDZ) bili jedan od idejnih pokretača agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na ovaj njegov istup je reagirao član Hrvatskog zajedništva u Federalnom parlamentu Petar Milić riječima da "Duraković u ovom slučaju podvaljuje hrvatskom narodu".

Po Milićevim riječima, rat u BiH je počela Jugoslavenska narodna armija koju je Duraković nekad do kraja podržavao.

Uporedo s ovom sjednicom, na platou ispred zgrade Parlamenta traju protesti članova Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja u FBiH. U ovoj fazi sjednice protesti su masovniji nego na početku.

Prostor na kojem se odvijaju osiguravaju pojačane policijske snage.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: