BiH
0

Pašić: Stranačka pripadnost i familijarnost kriteriji izbora državnih ombudsmena

FENA
Ombudsmen za ljudska prava BiH Safet Pašić uputio je pismo državnom parlamentu u kojem iznosi ocjene o nepravilnosti u radu ad hoc komisije parlamenta BiH za imenovanje državnih ombudsmena.

Pašić u pismu navodi niz propusta koji su pratili rad ove komisije, među kojima su pozivanje na pogrešne zakone prilikom raspisivanja konkursa, izostanak transparentnosti u provođenju cijelog dosadašnjeg procesa i nekorektno odbacivanje prijava pojedinih kandidata zbog toga što nisu bili u stanju priložiti dokaz na kojem je insistirala komisija, s obzirom na to da takav dokument ne izdaje nijedna institucija u entitetima.

Kao jednu od nepravilnosti Pašić navodi i primjer dokazivanja potrebnog radnog iskustva, kojom prilikom su na listu naknadno uvršteni i kandidati koji objektivno te uvjete ne ispunjavaju pa prema tome ni osnovni zakonski uvjet dokazanog iskustva kandidata u oblasti zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ombudsmen Pašić ističe kao nepravilnost i izbor kandidata po stranačkoj pripadnosti, koje nakon glasanja u Predstavničkom domu nije nimalo teško prepoznati, nesporna familijarnost u procesu odabira kandidata, u kojem se nije prezalo da se za kandidate odaberu i braća i bliski rođaci, prije svega partijskih vođa, a potom i članova najviših državnih izvršnih organa, čiji rad upravo nadzire ova institucija.

Također, među nepravilnostima u pismu se navodi i evidentno lobiranje od pojedinaca i samih kandidata te neozbiljnost u provođenju cjelokupnog procesa, s obzirom na to da komisija ni s jednim kandidatom nije obavila razgovor.

Pašić zamjera to Predstavničkom domu BiH što nije pozvao kandidate da se lično obrate ovom domu i predstave svoj koncept rada institucije kojom će rukovoditi, jer takvu mogućnost propisuje i sam Zakon.

U pismu je navedena i zamjerka na provođenje tajnog glasanja, na čemu je posebno insistirala komisija predvođena predsjedavajućom Azrom Hadžiahmetović, "kako bi se sakrila naklonost prema pojedinim kandidatima".

Ombudsmen Pašić je podsjetio državni parlament na svoje ranije pismo ovoj instituciji u kojem je ukazao na pravni nonsens prema kojem osnovni cilj Zakona o objedinjavanju institucija ombudsmena u BiH nije izvršen.

Naime, entitetske institucije još funkcioniraju, tako da se izvršava samo onaj dio zakona koji se odnosi na imenovanje državnih ombudsmena, a po "posljednjim dešavanjima u Predstavničkom domu, samo njegovim uklanjanjem s funkcije i imenovanjem potpuno nekompetentne osobe".

Pašić također preporučuje Parlamentarnoj skupštini BiH da se tom poslu pristupi mnogo ozbiljnije od onog koji je provela ad hoc komisija, a zatražio je od ove institucije da njegovu prijavu na raspisani konkurs ne razmatra sve dok u tom procesu učestvuje ad hoc komisija predvođena poslanicom Azrom Hadžiahmetović, čime želi spasiti svoj visoki moralni, stručni i radni ugled u društvu.