BiH
0

Pašić: Postupak Vitomira Popovića instituciji ombudsmena BiH nanio veliku štetu

FENA
Ombudsmen za ljudska prava BiH Safet Pašić izrazio je žaljenje zbog postupka kolege ombudsmena Vitomira Popovića prema novinaru i uredniku FTV, što je Instituciji ombudsmena BiH nanijelo veliku štetu.

Pašić u saopćenju za javnost izražava nevjericu da riječi kao što su prijetnja "metkom u čelo" mogu izaći iz usta bilo koga, a posebno čovjeka koji obavlja tako visoku funkciju kakva je državni ombudsmen, čija je osnovna zadaća da štiti ljudska prava i osnovne slobode građana ove države.

Posebnu težinu ovakvom istupu, ocjenjuje Pašić, daje to što su takve prijetnje izrečene predstavnicima javne riječi, odnosno sredstava javnog informiranja.

"Novinaru i uredniku kojima su te prijetnje izrečene i svim predstavnicima javnog informiranja, iskreno se izvinjavam, sa željom i nadom da ovo neće uticati na našu korektnu saradnju kakva je postojala prije ovog nemilog događaja", navodi ombudsmen Pašić.

On ističe da će Institucija ombudsmena građanima i dalje biti na usluzi, iako joj je posljednjim događanjima vezanim za provođenje konkursa imenovanja državnih ombudsmena nanesena velika šteta.