{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pašić: O preustroju institucija ombudsmana i (ne)provođenju zakonom utvrđenih obaveza

F
25.12.2007. u 14:29
0
0
Pašić: O preustroju institucija ombudsmana i (ne)provođenju zakonom utvrđenih obaveza
0
Pašić: O preustroju institucija ombudsmana i (ne)provođenju zakonom utvrđenih obaveza
Ombudsman za ljudska prava BiH Safet Pašić upozorio je danas da ni tokom godine koja je na izmaku nije došlo do spajanja institucija BiH (državnog i entitetskih ombudsmana), iako je po Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu BiH taj proces trebao biti okončan krajem 2006. godine.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Zakonski rok za preustroj institucija ombudsmana istekao je krajem prošle godine dokad su entitetski parlamenti trebali staviti van snage zakone o institucijama ombudsmana FBiH i RS-a čime bi se stvorile pretpostavke za ustanovljenje jedinstvene institucije ombudsmana za ljudska prava na državnom nivou", pojašnjava Pašić u izjavi za Fenu.

Sumirajući (ne)provođenje aktivnosti na tom planu u 2007. godini, Pašić je ocijenio indikativnim to što je fokus s temeljnog reformskog zahtjeva - spajanja institucije ombudsmana na državnom nivou pomjeren ka imenovanju novih omudsmana.

Prema njegovim riječima, Parlamentarna skupština BiH (PSBiH) pristupila je obrazovanju ad-hoc komisije radi provođenja konkursa za imenovanje državnih ombudsmana koji je, u međuvremenu, "a nakon nedopustivo duge procedure proglašen neuspješnim, umjesto da PSBiH prevashodno insistira na stvaranju uvjeta za spajanje institucija ombudsmana na nivou BiH u skladu sa zakonom koji je sama usvojila".

Pašić nije mogao precizirati kada bi moglo doći do implementacije obaveza u pogledu preustroja institucija ombudsmana, podsjećajući kako bi zbog kršenja zakonskih rokova trebalo pristupiti novim izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu BiH, s obzirom na to da ranije doneseni zakon (iz aprila 2006. godine ) nije proveden.

Istovremeno, Pašić smatra da bi u sastavu nove ad-hoc komisije za imenovanje državnih ombudsmana, osim članova parlamenta, trebali participirati istaknuti pravni eksperti i ličnosti iz javnog života, a sve radi ostvarivanja višeg nivoa transparentnosti i depolitizacije cijelog procesa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: