{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pašić: Državni ombudsmeni dovedeni u apsurdnu pravnu situaciju

F
14.9.2007. u 15:40
0
0
Pašić: Državni ombudsmeni dovedeni u apsurdnu pravnu situaciju
0
Pašić: Državni ombudsmeni dovedeni u apsurdnu pravnu situaciju
Ombudsmen za ljudska prava BiH Safet Pašić uputio je otvoreno pismo poslanici Parlamenta BiH i predsjedavajućoj parlamentarne ad hoc komisije za imenovanje državnih ombudsmena Azri Hadžiahmetović u kojem je ponovio svoj stav o nizu nepravilnosti u radu ove komisije.
Pašić podsjeća da je u svom ranijem reagiranju naveo devet vrlo bitnih propusta u radu Komisije, koji pokazuju "sa koliko nezakonitosti, neozbiljnosti i nekorektnosti je provedena procedura raspisivanja konkursa i odabira kandidata".

On je razočaran odgovorom Azre Hadžiahmetović na njegove primjedbe, koji se, kako je ocijenio, sveo samo na to da je konkurs raspisan u skladu sa Zakonom o ministarskim i drugim imenovanjima.

Demantirajući ovu tvrdnju predsjedavajuće Hadžiahmetović, Pašić navodi kako jedino Institucija ombudsmena BiH prati provođenje konkursa raspisanih u skladu s tim zakonom u kojem je utvrđena i veoma važna uloga ombudsmena BiH da reagiraju i po službenoj dužnosti, a ne samo po prigovoru kandidata.

-Mislim da bi dobro bilo da ste se prethodno upoznali sa odredbama ovog zakona, na koje su vam ukazivali i državni i entitetski ombudsmeni, ali vaša želja da provedete svoj osnovni cilj i isforsirate imenovanje svog kandidata, nadvladala je tu obavezu, čime ste počinili težak propust. Zamislite u kakvu su situaciju doveli postojeće ombudsmene BiH, koji su istovremeno bili i kandidati u toj proceduri. Ostali kandidati mogu im se obratiti, a kome će se oni sami obratiti, pita ombudsmen Pašić u pismu predsjedavajuću ad hoc komisije.

Smatra kako upravo ovo ukazuje na apsurdnu pravnu situaciju u koju su dovedeni državni ombudsmeni, istovremeno i kao kandidati, zbog primjene potpuno pogrešnog zakona prilikom raspisivanja konkursa.

Osim toga, Pašić podsjeća na to da su svi kandidati po krivičnoj i materijalnoj odgovornosti bili dužni dati izjave o nepripadnosti nijednoj političkoj opciji i da je Komisija imala zadatak, prije Parlamenta, izvršiti i određene provjere, što nije učinila.

Ombudsmen Pašić zamjera i medijima što njegovo ranije saopćenje u vezi sa navodima o nizu propustima u radu Komisije nije zavrijedilo više pažnje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: