BiH
0

Pasi: Potrebna nova definicija "balkanizacije"

FENA
Šef vanjskopolitičkog odbora bugarske skupštine i bivši šef bugarske diplomatije Solomon Pasi u intervjuu bečkom dnevniku "Die Presse" rekao je da na Balkanu nikada nisu postojali tako dobri odnosi među susjedima kao što je to sada.

"Aktuelna situacija na Balkanu je apsolutna novina. Prvi put u historiji svih zemalja Balkana imamo istu viziju i radimo u istom smjeru", objasnio je on.

Prema njegovim riječima ono što povezuje zemlje Balkana jeste težnja za ulaskom u Evropsku uniju. To, kako je dodao, pozitivno utiče na odnose između država.

"Nikada nismo imali tako produktivne veze sa svim susjedima", naglasio je Pasi. Kao primjer je naveo Rumuniju ukazujući da je između Sofije i Bukurešta početkom 90-tih bilo prisutno nadmetanje oko članstva u NATO-u i kasnije EU.

"Na kraju smo svi spoznali da nam je umjesto nadmetanja potrebna prije svega saradnja", podvukao je Pasi.

S tim u vezi on je istaknuo da bi trebalo nanovo definirati pojam "balkanizacije", koji bi ubuduće trebalo da bude definicija saradnje i zajedničkih ciljeva, a ne više pojam za rasparčavanje.

Prema mišljenju Pasija, ekonomski razvoj Bugarske zavisi mnogo od razvoja infrastrukture njezinih susjeda.

"Odlučujući uticaj na ekonomski razvoj ima jedan faktor na koji Sofija ne može uticati, a to je spajanje s centralnom i zapadnom Evropom. Zbog toga je od velikog interesa Sofije da EU, prije svega u Hrvatskoj i Srbiji, podstakne izgradnju infrastrukture", zaključio je bivši šef bugarske diplomatije.