BiH
0

Pašalić i Ruiyu o unaprijeđenju saradnje BiH i NR Kine

FENA
Pomoćnica ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Jasmina Pašalić sastala se sa generalnim direktorom Odjela za evropska pitanja Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine Li Ruiyuem.

Pomoćnica ministra Pašalić je istakla da je BiH jako zainteresirana za unapređenje i daljnji razvoj bilateralnih odnosa sa Kinom.

Generalni direktor Ruiyu se složio sa iznesenom ocjenom o kvalitetu i trendu bilateralnih odnosa dviju zemalja, kao i njihovom međusobnom razumijevanju i uzajamnoj podršci na širem međunarodnom planu.

Ruiyu je prenio želju Kine da se ti odnosi dalje unaprijede u raznim oblastima, kao što je ekonomija, i to prvenstveno trgovina i investicije, kultura, obrazovanje i zdravstvo. Izrazio je zadovoljstvo zbog razvijanja saradnje između pojedinih bh. i kineskih gradova, kao i udruženja koja doprinose jačanju prijateljskih odnosa između građana dviju zemalja. Posebno je naglasio velika očekivanja koja kineska strana gaji u vezi planirane ovogodišnje posjete predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića.

Sagovornici su se složili sa potrebom intenziviranja saradnje dvaju ministarstava vanjskih poslova, koja bi se odvijala kroz češće konsultacije o raznim temama, razmjene posjeta na svim nivoima i učešće predstavnika MVP-a BiH na diplomatskim seminarima koje organizira MVP Kine. Pokazana je jasna i obostrana spremnost za pružanje podrške po pitanjima kandidatura u tijelima UN-a i drugim međunarodnim organizacijama.

Izražena je i sličnost stavova dviju zemalja po pitanjima Tajvana i reformi Vijeća sigurnosti UN-a. Nagoviješteno je da će se krajem ove godine otpočeti sa pripremama za zajedničko obilježavanje 15. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između BiH i Kine, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a.