BiH
0

Partnerska konferencija u povodu realizacije JRP projekta

FENA
U organizaciji tima "Kanada-Bosna i Hercegovina Projekta pravosudne reforme - Judical Reform Project (JRP)“ danas će u Sarajevu biti upriličena "Partnerska konferencija" kojom će se obilježiti završetak implementacije ovog projekta.

Kako je najavljeno, skupu će prisustvovati predstavnici gotovo svih pravosudnih institucija u BiH, uključujući ministarstva pravde na svim nivoima, VSTVBiH, Pravosudnu komisiju Brčko Distrikata, entitetske centre za edukaciju sudija i tužitelja, udruženja i komore pravosudnih djelatnika, nevladine organizacije i međunarodne organizacije - CIDA-u OHR, USAID, OSCE, UNDP i dr.

JRP je trogodišnji projekt, formalno pokrenut u BiH 20. novembra 2006. potpisivanjem Sporazuma o razumijevanju između vlada Kanade i BiH.

Projekt vrijedan pet miliona kanadskih dolara (oko šest miliona KM) finansiran je putem Kanadske agencije za međunarodni razvoj (CIDA), a implementirala ga je agencija Konzorcij Genivar - Univerzitet u Otawi.

Cilj JRP-a jeste potpora izgradnji odgovornih, pouzdanih, gender senzitivnih i sposobnih pravosudnih institucija u BiH, koje garantuju sigurnost građana i koje stvaraju poticajnu sredinu za društveni, ekonomski i politički razvoj.