Simbolika
1.3k

Partizansko groblje u Mostaru u bojama Evropske unije

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom obilježeni su u Mostaru danas prigodnom manifestacijom na obnovljenom Partizanskom groblju, a isti je kompleks noćas osvjetljen bojama Evropske unije.

Simbolika je to koja govori o univerzalnim vrijednostima na kojima je satkana moderna Evropa, a ovaj vid obilježavanja organizovao je Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara i Odbor za pomoć obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja.

Proteklih mjeseci ovaj vrijedni kompleks doveden je u mnogo bolje stanje, sam spomenik je dobrim dijelom obnovljen, osvijetljen, a prvi put se cijeli taj lokalitet osigurava.

Današnjem skupu su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić, brojni ministri iz njihovih vlada, šef delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, te brojne druge javne ličnosti.

Partizansko groblje remek-djelo je Bogdana Bogdanovića i s pravom spada u navrednije spomenike tog vremena u cijeloj bivšoj državi. Otvorio ga je sam Josip Broz 25. septembra 1965. godine u povodu dvadesete godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma i na dan formiranja Mostarskog bataljona.