BiH
341

Partizanski major Salko Rizvić: 25.11. je zlatnim slovima zapisan u historiji BiH za radnika i seljaka

Piše: A. B.
Salko Rizvić (Foto: Klix.ba)
Salko Rizvić (Foto: Klix.ba)
Sjećanjem na 25. novembar 1943. godine i prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, partizanski major iz Modriče Salko Rizvić, na pragu devedesete godine za Klix.ba kaže kako je taj datum zlatnim slovima zapisan u historiji Bosne i Hercegovine za radnika, za seljaka i građanina suverene BiH.

Naš sagovornik kaže kako su na taj datum Srbi, Hrvati i Bošnjaci, prema njegovim riječima, bratska skupina boraca komunista i antifašista Narodnooslobodilačkog rata (NOR-a) i Komunističke partije Jugoslavije (KPJ), usvojili daj datum.

"Komunistička partija Jugoslavije je u to vrijeme u Evropi bila najsvjetlija organizacija protiv fašizma koja se borila i izborila te donijela BiH datum državnosti i ravnopravnosti svih naroda na njenoj teritoriji, kao i SR Jugoslavije, u to vrijeme Titove države. Ona je donijela najsvjetliju republiku, državu BiH koja je nepunih 50 godina bila pod vodstvom KPJ i antifašista. Izgradila je zemlju za radničku klasu da rade i da izgrade zemlju, a oni su to i uspjeli", ispričao nam je Rizvić.

Ideal anifašizma su zamijenili ideali nacionalizma i šovinizma, smatra partizanski major ističući vrijednosti ideala antifašizma i zajedništva, na kojima su građeni temelji bivše Jugoslavije.

"Radnicima su bile osigurane fabrike, gdje su pod Titovim vodstvom mogli normalno raditi. Od 1992. godine do danas je zavladao fašizam i nacizam svih nacionalista koji su srušili Titov sistem i doveli BiH na prosjački štap, tako da su radnici ostali istjerani iz fabrika, nezaposleni i socijalno ugroženi. Ova vlast treba mijenjati svoj sistem u BiH i prihvatiti 25. novembar. Današnja vlast je slijepa, namjerno ili slučajno, ali narod živi na prosjačkom štapu", kaže Krivić na kraju razgovora i nada se da će omladina dočekati bolje dane te da će svi oni koji su na vlasti odgovarati radnicima i seljacima što su ih opljačkali i uništili.

Izrazio je žaljenje što nove generacije nemaju priliku osjetiti ljepotu života za koju su se, kako naglašava, njihovi preci borili. Sada se, kako ističe, vodstvo države čvrsto drži Amerike u koju su s ovih prostora otišli pametni ljudi. Tamo su uspješni, tvrdi on, podsjetivši da su mnogi osvojili svjetske nagrade za razna dostignuća, a ovdje nisu imali priliku ni živjeti.