Blagdanske poruke
28

Paroh goraždanski Mihajlo Andrić: Božić nas podsjeća da ne smijemo prestati biti ljudi i činiti dobro

Piše: E. A.
Paroh Mihajlo Andrić (Foto: Klix.ba)
Paroh Mihajlo Andrić (Foto: Klix.ba)
Paroh goraždanski Mihajlo Andrić čestitao je vjernicima pravoslavne vjeroispovjesti najradosniji hrišćanski praznik Božić ističući da praznici inspirišu ljude na dobro.

"Moja poruka za Božić je da svakog čovjeka inspiriše praznik i da tako živi bar od praznika do praznika i da neprestano bude inspirisan dobrom ovakvih dana, da ide u susret čovjeku, da ne čeka, jer ljubav ne čeka, ona se iznosi i daje. Trudimo se da budemo u tome dobri", istakao je Andrić u svojoj božićnoj poruci.

Podsjetio je da Božić spada među najradosnije praznike jer ima višestruku vrijednost.

"Da nas podsjeti kao ljude koji smo u svakodnevnim obavezama i koji često puta zbog problema posrćemo na putu dobra, da nas napomene, podsjeti i uvjeri kad padnemo u vjeri da nikada ne smijemo prestati činiti dobro i prestati biti ljudi. Ovaj praznik je ponajviše praznik porodice i iako ga, gledajući šire, dočekujemo u nekim okolnostima možda ne baš dobrim, mislim na cjelokupnu ekonomsku i svaku drugu situaciju. Ipak to ponajviše zavisi od svakog pojedinca kako će dočekati praznik. Zavisi od njegove duše i od čistote njegovog bića", smatra paroh goraždanski.

IstičuĆi da se praznici u ovom dijelu BIH dočekuju u toleranciji Andrić je podsjetio na dobre odnose u zajednici i dobru saradnju u Međureligijskom vijeću na širem području Goražda.

"Mi vjernici govorimo iz duše i ne bi trebali biti drugačiji. Imamo potrebu da živimo u normalnim odnosima jer to je iskonska potreba čovjeka bez obzira kojoj vjeri pripadao. Čovjek je predodređen da bude čovjek i da voli svakog čovjeka", kazao je Andrić.