Pusti me da tečem
79

Parlamentu FBiH predata peticija sa 56.600 potpisa protiv gradnje MHE

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Ispred zgrade Parlamenta FBiH, Koalicija za zaštitu rijeka BiH predala je peticiju sa dodatnih 6.600 potpisa kojim žele apelovati na nadležne da implementiraju Zakon o zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE).

Koalicija za zaštitu rijeka BiH je već predala 50.000 potpisa koji su prikupljeni širom BiH protiv gradnje malih hidroelektrana. Danas je predato dodatnih 6.600 potpisa, a peticija je i dalje otvorena.

Lejla Kusturica iz Fondacije za društvene promjene ACT kaže da ova borba traje već 10 godina i da je vrijeme da se konačno stavi tačka na ovu temu.

Anes Podić iz Udruženja "Eko Akcija" kaže da je neophodno da se ovaj Zakon o zabrani gradnje malih hidroelektrana što prije usvoji jer dalje odlaganje stvara probleme.

Anes Podić (Foto: I. L./Klix.ba)
Anes Podić (Foto: I. L./Klix.ba)

"Dvije godine nakon što je Predstavnički dom Parlamenta FBiH izglasao zaključak kojim se Vladi naložilo da u roku od tri mjeseca donosi odgovarajući zakon kojim bi se zabranila gradnja malih hidroelektrana, mi konačno imamo u jednom domu odlučivanje o ovom zakonu. Dom naroda kasni, bojim se da bi moglo čekati izbore a time bi izgledao kao da je sve izborna varka", kaže Podić i dodaje da ovaj zakon mora biti usvojen bez amandmana.

Emina Veljović iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH još jednom kaže da jednoglasno urgiraju na nadležne na nasvajanje prijedloga Zakona o zabrani granje MHE, čime bi se spriječilo izdavanje energetskih dozvola, a time i dalja gradnja malih hidroelektrana u BiH.