Parlament BiH
46

Parlamentarna većina pred kolapsom: Odluke zavise od glasa samo jednog zastupnika

Piše: Ervin Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nastavljeno je slabljenje koalicije koju na državnom nivou čine Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), Savez za promjene (SzP) i Savez za bolju budućnost (SBB). Omjer snaga u odnosima vlasti i opozicije je 21 naprema 20 državnih parlamentaraca, što znači da će kompletni procesi zavisiti od glasa jednog zastupnika koji će u narednom periodu birati na koji od dva tasa bh. političke vage će staviti svoj glas.

Izlazak zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Đorđa Krčmara iz Srpske demokratske stranke (SDS) dodatno je poljuljao klimavu parlamentarnu većinu na nivou države.

Klub SDS-a ostao je "siromašniji" za glas jednog zastupnika koji je najavio da će u narednom periodu djelovati kao nezavisni parlamentarac, odnosno da neće svoje glasanje o tačkama dnevnog reda prilagođavati Klubu zastupnika SDS-a.

Na ovaj način vladajuća koalicija dovela se u nimalo zavidnu situaciju s obzirom na to da trenutni omjer glasova koje imaju SDA, HDZ, SDS i SBB iznosi 21, dok opozicione stranke imaju 20 ruku u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vlastima otežavajuću okolnost predstavljaju i neizvjesni stavovi zastupnika Šemsudina Mehmedovića koji je ostao u Klubu SDA, a koji na drugoj strani često zna glasati suprotno od zastupnika iz SDA. Mehmedovićev glas u narednom periodu mogao bi biti odlučujući za kompletne procese u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Parlamentarnu većinu u ovom trenutku čini sedam zastupnika SDA (s Mehmedovićem), četiri zastupnika SBB-a, četiri zastupnika HDZ-a i šest zastupnika SDS-a. Posebno jak udarac vladajućoj koaliciji bilo je formiranje Kluba zastupnika Nezavisni blok, čiji su članovi nekadašnji zastupnici u Klubu SDA Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović.

Na drugoj strani, opozicione političke stranke imaju 20 "ruku" u Parlamentarnoj skupštini BiH. Naime, DF ima pet zastupnika, SDP tri, Nezavisni blok tri, A-SDA jednog, BPS jednog, HDZ 1990 jednog zastupnika, a tu je i zastupnik Krčmar.

Da stvar bude komplikovanija pojedine političke stranke (poput SBB-a koji čini parlamentarnu većinu i u skladu s tim snosi odgovornost za stanje u zemlji) ponašaju se kao da su dio opozicije, a ne vlasti.

Ovakav odnos snaga u najvišem organu zakonodavne vlasti predstavlja otežavajući faktor u radu Vijeća ministara BiH koje se obavezalo na sprovođenje reformskih procesa i približavanje zemlje Evropskoj uniji.