Safet Softić
0

Parlamentarna rasprava o terminalima u Pločama

FENA
Redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta koja je otvorena krajem septembra u Sarajevu bit će nastavljena danas poslaničkom raspravom o stanju u Naftnim terminalima Federacije BiH u Pločama.

To je jučer agenciji Fena izjavio predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić koji očekuje prisustvo ovoj raspravi i direktora terminala u Pločama Josipa Tomića, i to na njegovu (Tomićevu) inicijativu.

Inicijator rasprave je poslanički Klub Socijaldemokratske (SDP) partije BiH na čiji je prijedlog krajem septembra u Predstavničkom domu ta problematika pomjerena s krajnje pozicije u vrh dnevnog reda. Ali tada je, prije nego što je i došlo do rasprave o ovoj problematici, u Parlamentu nestalo struje i sjednica je prekinuta.

Uime predlagača, poslaničkog kluba SDP-a, Damir Mašić smatra da može biti indikativno što je baš u tom momentu došlo do prekida u napajanju električnom energijom, iako se to desilo u cijelom jednom dijelu grada. Mašić ipak ne želi spekulirati o stvarnim razlozima za ovaj nestanak struje, ali napominje da je u tim diskutabilnim momentima u Parlamentu zapaženo i da federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo više ne prisustvuje sjednici, iako je do tada pratio dobar njen dio.

SDP je zatražio parlamentarnu raspravu o stanju u naftnim terminalima u Pločama jer smatra da Federalna vlada ni kad je nastupio vremenski tjesnac za reakciju nije učinila ništa da spasi terminale čija je imovina pod hipotekom, zbog čega prijeti mogućnost da Republika Hrvatska preuzme vlasništvo nad njima.

Prema oficijelnoj najavi, sjednica Predstavničkog doma treba da počne u 10 sati.