BiH
0

Parlamentarna rasprava o sigurnosnoj situaciji u FBiH

FENA
Sigurnosna situacija u Federaciji Bosne i Hercegovine i prijedlog mjera za njeno poboljšanje tema su sutrašnje vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu. Sjednica je sazvana ranije zbog porasta maloljetničke delinkvencije u Federaciji BiH.

Ova sjednica sazvana je ranije zbog porasta maloljetničke delikvencije u FBiH, posebno u Sarajevu. Kolegij Doma imao je kod sazivanja na umu i najavljivano proglašenje nezavisnosti Kosova.

"Ipak, najdirektniji povod za raspravu o sigurnosnoj situaciji u FBiH je maloljetničko nasilje", izjavio je danas predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić.

On je uputio pozive da se, u tom kontekstu, na sutrašnjoj sjednici poslanicima obrate dužnosnici Vrhovnog suda, Tužilaštva, Uprave policije te Ministarstva pravde u Federaciji.

Nedavno je u Domu naroda Parlamenta FBiH, gdje je također razgovarano o maloljetničkom nasilju, usvojena Rezolucija u kojoj su naložene hitne mjere za uspostavljanje pritvorskih kapaciteta u FBiH za maloljetne počinioce teških krivičnih djela, posebno ubistava.

Neposredan povod za predlaganje Rezolucije bila je nedavna smrt malodobnog učenika Denisa Mrnajvca koji je izdahnuo od posljedica uboda nožem nakon što su ga u sarajevskom tramvaju napala trojica mladića.