BiH
0

Parlamentarna komisija treba da dostavi mišljenje o izvještaju koji se odnosi na poslovanje RTVFBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u današnjem nastavku pete redovne sjednice u Sarajevu prekinuo je u poslijepodnevnim satima raspravu otvorenu povodom izvještaja Ureda za reviziju BiH o prošlogodišnjem finansijskom poslovanju Radio-televizije (RTV) FBiH.

U ovom izvještaju je konstatiran prošlogodišnji gubitak u poslovanju RTV-a FBiH od blizu 25 miliona KM.

O ovoj medijskoj kući bit će još riječi u Paralementu jer je današnja rasprava prekinuta zaključcima da nadležna parlamentarna komisija za reviziju u roku od 30 dana razmotri i dostavi svoje mišljenje o spomenutom revizorskom izvještaju budući da revizori, rečeno je, osim iznesenih podataka, nisu definirali ni dobar ni loš, pa ni uvjetni stav o poslovanju FTV-a. Menadžment ove medijske kuće za 30 dana treba da dostavi Parlamentu informaciju o cjelokupnom stanju u RTV-u, zaključeno je također.

Ovakvom raspletu tačke dnevnog reda prethodila je duga i burna poslanička rasprava, fokusirana na TV segment u sistemu, a najviše na emisiju koju uređuje Bakir Hadžiomerović, urednik Informativno-političkog programa u RTVFBiH.

Poslanica Stranke za BiH Aida Čikić, koja je bila predsjednica parlamentarne komisije za informisanje u proteklom četvorogodišnjem mandatu Parlamenta, optužila je direktora RTVFBiH Jasmina Durakovića za niz poslovnih i finansijskih propusta koji su, prema njenom mišljenju, zajedno s propustima nekih Durakovićevih saradnika, doveli do negativnog salda i pada rejtinga ove medijske kuće.

Ćikić je navela da je Duraković odgovoran za ulaganje velikih suma novca Federalne radio-televizije u filmske projekte, a naročito za film "Nafaka", kao i za druge zahvate iza kojih, kazala je, stoje druge producentske kuće, a među njima i kuća FIST čija je suvlasnica Durakovićeva supruga Angelina.

Čikić je posebno govorila o uredniku Informativno-političkog programa FTV-a i uredniku TV emisije "60 minuta" Bakiru Hadžiomeroviću. Njega je između ostalog optužila za velike nepotrebne troškove u realizaciji ove emisije i navela primjer skupih hotelskih noćenja novinara saradnika Damira Kaletovića koji za potrebe emisije često boravi na terenu, a nerijetko izvan BiH.

Čikić je za Durakovića, Hadžiomerovića i direktora sektora za ljudske resurse u FTV-u Mirsada Ćatića-Čuperka kazala da obavljaju funkcije protivno Zakonu o sukobu interesa.

Poslanica Amila Alikadić-Husović (SBiH) također je navela niz optužbi na račun Durakovića i Bakira Hadžiomerovića i dodala da je materijalna dubioza - najveća dubioza u ovoj medijskoj kući u kojoj, navela je, uposlenici nemaju ni redovne plaće.

Aida Čikić i Amila Alikadić-Husović prigovorile su također da se RTVFBiH ne može pohvaliti stručnošću, profesionalizmom i objektivnošću novinara.

Poslanik Nedžad Polić (Stranka demokratske akcije) također smatra da profesionalizam nije jača strana FTV-a. Prema njegovim navodima, to je iskusio lično jer je o njemu govoreno negativno u 17 emisija, a dobio je sudski spor, pokrenut protiv ove TV kuće, kao i povjerenje građana na izborima. Neprofesionalizam ipak najviše šteti samom FTV-u, zaključio je Polić.

U brojnim diksusijama i drugih poslanika iz ovih dviju stranaka rečeno je između ostalog da TVFBiH, za razliku od TV kuća u regionu, ne doprinosi zaštitničkom gardu prema vlastitoj državi BiH.

Poslanik Socijaldemokratska partije BiH Zukan Helez kazao je da se ovakva poslanička rasprava svela na ličnosti i uređivačku politiku u RTVFBiH, a manje na revizorski izvještaj o finansijskom poslovanju kuće. Poslovanje se ne može miješati s uređivačkom poliitkom, izjavio je Helez i dodao da niko od kritičara FTV-a nije spomenuo i činjenicu da se novinar emisije «60 minuta» Damir Kaletović upušta u velike opasnosti da bi izvjestio javnost, kao što je boravak u rodnom selu ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Istup poslanika Zukana Heleza poslanica Amila Alikadić – Husović je ocijenila riječima da «iza FTV-a očito stoji SDP-e». Između Heleza i ove poslanice došlo je do veoma burnih prepirki i teških riječi. Alikadić-Husović je poručila Helezu da joj se ne obraća više nikad.

Odgovarajući za parlamentranom govornicom na izrečene optužbe, Jasmin Duraković, direktor RTVFBiH, dozvolio je mogućnost da se eventulano može govoriti o novinarskim propustima, o čemu se, dodao je, razgovara i unutar kuće, ali s ciljem da se dobije najbolji mogući profesionalni rezultat.

"Tražimo najbolji put i ne govorimo da nema propusta novinara. I oni su živi ljudi", kazao je između ostalog Duraković, navodeći primjer novinara kojeg nije imenovao, a kojem je, kako je rekao, lično ukazao na propust iako je taj uposlenik imao i mnogo dobrih profesionalnih učinaka.

Prema Durakovićevim tvrdnjama, u RTVFBiH, koja je nastala na osnovu dejtonskog ustrojstva BiH, dubioze su naslijeđene ranijih godina, a iskazani gubitak u revizorskom izvještaju najviše su uvjetovala ulaganja preduzimana kupovinom i vlastitom produkcijom sa željom da se dobije kvalitetan program i osigura veći marketinški prihod. Od marketinga cjelokupne TV produkcije u BiH, sada najviše ostvaruje RTVFBiH, a preraspodjelom dobija dio, kazao je.

Program FTV-a trenutno je najgledniji u Federaciji, a informativni najgledniji u cijeloj BiH. Gledanost programa je zadovoljavajuća na nivou BiH, kazao je Duraković jer FTV, prema njegovom mišljenju, dijeli rejting na tom nivou sa TV PINK.

Prema njegovom objašnjenju, problemi RTVFBiH uvjetovani su i neriješenom zakonskom regulativom iz ove oblasti na nivou Federacije koja bi trebalo da uredi osnivačka i druga prava i obaveze RTVFBiH kao javnog servisa.

U proteklih pet godina RTVFBiH je više od 80 miliona KM proslijedila za razvoj RTV sistema BiH. Stepen naplate RTV takse povećan je sa 20 posto na 65 posto, s tendencijom daljnjeg rasta, kazao je direktor.

Činjenicu da se on potpisuje kao producent iza filmskih i drugih projekata objasnio je time da je na FTV došao kao novinar, autor i kreativac. Kazao je i da u kući čiji je direktor treba da bude isplaćena posljednja izostala plaća te da će isplata dalje biti redovna.

Po okončanju ove tačke dnevmog reda, u Pedstavničkom domu je otvorena rasprava o stanju u kompaniji «Krivaja» iz Zavidovića, inicirana od poslaničkog Kluba SDP-a BiH.

Ova rasprava, na koju se dugo čekalo zbog tačke dnevnog reda o RTVFBiH, još je u toku.