BiH
0

Parlamentarna komisija nije usvojila izvještaj o radu i poslovanju Javnog RTV servisa BiH

FENA
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije danas usvojila Izvještaj o radu i poslovanju Javnog RTV servisa BiH za 2006. godinu koji je podnio Upravni odbor ovog javnog emitera, izjavio je za Agenciju FENA zamjenik predsjedavajućeg Komisije Šemsudin Mehmedović.

Kako je kazao Mehmedović, na Komisiji je osporena autentičnost Izvještaja, jer nije ni bio na sjednici Upravnog odbora Javnog RTV servisa, nego je predsjednik Upravnog odbora Nikola Deretić dostavio e-mailom izvještaj ostalim članovima kako bi oni potvrdili ono što je on napisao.

Komisija je ušla u meritum izvještaja i razmatrala sadržaj, te su neke stvari osporene jer su bile kontradiktorne, naveo je Mehmedović.

Glavna tema razgovora bila je likvidnost Javnog RTV servisa BiH i eventualno povećanje RTV taksi.

Međutim, s obzirom na nizak stepen naplativosti RTV takse, posebno u Republici Srpskoj i dijelu Federacije u kojem se RTV taksa naplaćuje preko HT Mostar, može se vidjeti da postoje ogromne unutarnje rezerve i da nema potrebe za povećanjem RTV taksi, pošto bi to bilo nepravedno prema onima koji je plaćaju, istaknuo je Mehmedović.

Zbog toga, kao i brojnih drugih razloga, Komisija je izvještaj vratila na doradu, uz konstataciju da se ponovo priloži Komisiji uz izvještaj o reviziji koja je u toku.

Mehmedović je rekao da će nakon razmatranja izvještaja o reviziji na Komisiji za budžet i finansije, ova komisija ponovo razmatrati Izvještaj o radu Javnog RTV servisa BiH, zauzeti svoj stav i eventualno ga uputiti Parlamentu.