Plaća ne smije da trpi
221

Parlamentarci uživaju u političkoj krizi: Sjednica nema, ali su se o plaćama dogovorili

Piše: E. Mušinović
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
O političkoj krizi na državnom nivou dovoljno govori podatak da je aktuelni saziv zakonodavne vlasti do sada održao samo konstituirajuću sjednicu, ali su se o plaćama odmah dogovorili.

Sjednica trenutnog saziva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj su trebala biti izabrana radna tijela, otkazana je zbog toga što određeni broj političkih stranaka nije dostavio svoje prijedloge za članove parlamentarnih komisija.

Prije svega, riječ je o političkim strankama okupljenim oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je otvoreno najavio blokadu rada Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sve dok se ne izvrši izbor novog saziva Vijeća ministara BiH.

Zbog ovakvog postupanja predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma PSBiH, kojoj su prisustvovali i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović, odlučila je da otkaže drugu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti koja je trebala biti održana 17. januara 2019. godine.

Međutim, političke nesuglasice nisu spriječile državne parlamentarce da riješe svoj radnopravni status u Parlamentarnoj skupštini BiH te na taj način počnu primati enormno visoke plaće iz džepova građana BiH.

Sjednica ne može, al u vezi plaće svi se dogovore

Kolegij Zastupničkog doma PSBiH do sada je održao dvije radne sjednice na kojim je uglavnom razmatrao statusna pitanja novoizabranih parlamentaraca u formama rješenja o sticanju statusa stalno zaposlenih parlamentaraca, rješenja o pravu na razliku plaće, naknadu troškova smještaja, naknadu za odvojeni život i posjete porodici, naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe i slično.

Prva sjednica čelnika Zastupničkog doma PSBiH održana je 18. decembra 2018. godine i na njoj je razmatrano 18 rješenja vezanih za radnopravni status izabranih zastupnika, dok je na drugoj sjednici održanoj 16. januara 2019. godine razmatrano 12 takvih rješenja.

Sve političke stranke apsolutno su složne i na vrijeme dostavljaju svu potrebnu dokumentaciju koja će njihovim zastupnicima omogućiti primanje plaća većih od 5.000 KM.

U isto vrijeme u Parlamentarnoj skupštini BiH nije čak konstituisana ni Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH s obzirom na to da je konstituirajuća sjednica ove komisije prekinuta nakon što SDA, HDZ i SNSD nisu uspjeli osigurati većinu koja će izglasati predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Od 28. decembra 2018. godine državni parlamentarci nisu ponovo pokušali konstituisati ovo radno tijelo.

O obimu političke krize u Bosni i Hercegovini dovoljno govore komparativni podaci o održanim sjednicama Zastupničkog doma PSBiH u prošlom mandatu, odnosno u mandatu od 2014. do 2018. godine.

Državni parlament u prošlom sazivu konstituisan je 9. decembra 2014. godine, a trenutni saziv 6. decembra 2018. godine. Do kraja januara 2015. godine prošli saziv Zastupničkog doma PSBiH održao je čak pet sjednica, dok je trenutni održao samo konstituirajuću sjednicu.

Može i gore

Već 29. decembra 2014. godine prošli saziv Zastupničkog doma PSBiH oformio je parlamentarne komisije, a do kraja januara 2015. godine razmatrao je tačke poput Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu i davanja saglasnosti na brojne međunarodne ugovore.

Da sve još uvijek nije tako crno pokazuje primjer zasjedanja Zastupničkog doma PSBiH u mandatnom periodu od 2010. do 2014. godine. Ovaj saziv održavao je konstituirajuću sjednicu u dva navrata i to 30. novembra 2010. godine i 22. decembra 2010. godine. Prva sjednica nakon konstituisanja u ovom sazivu održana je 22. juna 2011. godine.