SSSBiH
0

Parlamentarci trebaju vratiti mandate

FENA
Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) organizirao je danas u Sarajevu sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija i udruženja iz BiH.

Sastanak je iniciran zbog, kako je u izjavi za medije objasnio predsjednik SSSBiH Edhem Biber, zabrinutosti Sindikata nebrigom aktualne vlasti o pitanjima globalne ekonomske krize i mogućim posljedicama po građane BiH.

"Stanje u BiH nije dobro i dešavaju se jako ružne stvari. Stoga je Sindikat pokrenuo inicijativu da parlamentarci vrate mandate građanima i na taj način provjere da li su radili onako kako su i obećali. Mi mislimo da nisu i smatramo da bi najbolje bilo da se organiziraju vanredni izbori", kazao je Biber.

Političari, smatra Biber, o globalnoj ekonomskoj krizi govore tek iz ugla politike, a kroz prizmu političkih igara i nadmudrivanja.

"Kriza će neminovno zahvatiti i BiH, ali oni o tome ne razmišljaju. I zašto bi? Oni su dovoljno povećali svoje plate da spremno dočekaju krizu", kazao je Biber.

Ovo mišljenje dijele i predstavnici nevladinog sektora. Predstavnik pokreta "Dosta" Demir Mahmutćehajić kaže da političari ne rade ništa te da ih nije briga šta će biti s građanima BiH.

"Oni su kao neki vanzemaljci koji kao da uopće ne žive ovdje. Odavno je vrijeme da se okrenu ekonomskim pitanjima i da rade za narod, a vrijeme je da se udruže sve pozitivne snage u BiH i da održe jasnu lekciju izabranim predstavnicima i vladama da ne mogu raditi šta hoće: pljačkati, varati i manipulirati", kazao je Mahmutćehajić.

Konkretno, Pokret "Dosta" smatra da premijer FBiH Nedžad Branković i njegova Vlada moraju "pasti".

"Ne da daju ostavke već moraju biti prisiljeni da odu. Sramno i pognute glave. A onda, nadležni trebaju iskoristiti sve ovlasti i od njih oteti sve ono što su oni oteli od naroda", kazao je.