BiH
0

Parlamentarci Srbije i Bosne i Hercegovine o saradnji na evropskom putu

FENA
Članovi Delegacije Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije, koji borave u dvodnevnoj posjeti našoj zemlji, susreli su se danas i sa članovima Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predasjedavajućim Safetom Softićem i zamjenikom predsjedavajućeg Doma Barišom Čolakom.

Izražavajući zadovoljstvo što se nakon određenih zastoja ponovno aktiviraju veze i aktivniji dijalog između dvije susjedne zemlje, sagovornici su se složili da naredni period treba iskoristiti za puniju saradnju na zajedničkom evropskom putu Bosne i Hercegovine i Srbije.

U tom procesu bitno je razmjenjivati iskustva i na taj način maksimalno ubrzati i pojednostaviti proces postizanja standarda koji se traže od svih budućih članica Evropske unije.

Softić i Čolak pozdravili su danas najavljenu praksu da će se radna tijela koja se u parlamentima Srbije i Bosne i Hercegovine bave evropskim integracijama redovno susretati.

Istovremeno, saglasili su se sa preliminarnim dogovorom o skoroj organizaciji konferencije koja bi trebala pospješiti prekograničnu saradnju s ciljem realiziranja zajedničkih projekata uz podršku evropskih fondova.

Danas je najavljeno i da bi na poziv predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković rukovodstvo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebalo uskoro službeno posjetiti Beograd, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.