19 za, 19 protiv
81

Parlamentarci ponovo odbili da se izjašnjavaju o povećanju akciza po hitnoj proceduri

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojio hitni postupak glasanja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje za 15 feninga po litru, pa će uslijediti skraćeni postupak.
Ovakva odluka je uslijedila nakon što su parlamentarci odbili da se prvo izjasne o zaključcima Šemsudina Mehmedovića i Sadika Ahmetovića, a tek nakon toga o setu zakona o akcizama.

Državni parlamentarci nisu prihvatili da se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, zajedno sa cijelim setom popratnih zakona, izjašnjavaju po hitnom postupku. Parlamentarci su prihvatili da prijedlozi idu u skraćenoj proceduri.

U konačnici, riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Riječ je o setu zakona koji je uslov za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a koji je već ranije usvojen u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasti su planirale da se ovim sredstvima osigura dodatnih 10 feninga za izgradnju autocesta i pet feninga za izgradnju cesta, a sredstva bi se uplaćivala na namjenske račune javnih preduzeća.

Zastupnici iz SDA Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović bili su suzdržani prilikom glasanja.