Sjednica otkazana
36

Parlamentarci o izvještaju EK: Nekada smo bili u samom vrhu, a sada smo na nivou Kosova

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj hitnoj sjednici trebao je razmatrati Privremeni izvještaj Evropske komisije o BiH. Državni parlamentarci su na početku sjednice kritikovali činjenicu da se na današnjoj sjednici nisu pojavili svi ministri iz Vijeća ministara BiH, što je rezultiralo prekidom sjednice.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je kako predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zbog ranije preuzetih obaveza neće prisustvovati današnjem zasjedanju. Kako je istakao, sjednici je umjesto Zvizdića prisustvovao direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je u Sloveniji i on je imenovao predstavnika koji će predstavljati Vijeće ministara na današnjoj sjednici, a to je Edin Dilberović", rekao je Bosić.

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da je porazno što današnjoj sjednici prisustvuju samo ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, odnosno što na sjednici organa zakonodavne vlasti nisu prisutni ostali ministri na čija ministarstva se odnosi izvještaj Evropske komisije.

Špirić je predložio da se napravi pauza i da se pokuša osigurati prisustvo ministara iz Vijeća ministara BiH te istakao da, ukoliko to nije moguće, sjednicu treba prekinuti i zakazati je naknadno.

Zastupnicima se obratio i Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka koji je kazao da je BiH prije deset godina bila ispred zemalja koje su danas pred kandidatskim statusom, a da je danas naša zemlja u rangu s Kosovom. Kako kaže, Privremeni izvještaj Evropske komisije potrebno je razmatrati na hitnoj sjednici kako bi se vidjelo šta se može uraditi u vezi s glavnim vanjskopolitičkim ciljem BiH, a to je članstvo u EU.

Zastupnik SBB-a Mirsad Isaković naveo je da se Izvještaj Evropske komisije odnosi i na rad Vijeća ministara BiH, ali i na rad Parlamentarne skupštine BiH.

"Vijeće ministara BiH je samo nekoliko dana prije ovog izvještaja prezentovalo izvještaj koji je u suprotnosti s izvještajem Evropske komisije i MMF-a. Kao da je Vijeće ministara BiH radilo izvještaj za neku drugu državu", rekao je Isaković.

Istakao je da je nekorektno što sjednici ne prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, njegovi zamjenici Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda te članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić.

Zastupnik SBB-a Mirsad Đonlagić kritikovao je Delegaciju EU u BiH i ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka ističući kako je neprihvatljivo da se Izvještaj Evropske komisije preda Kolegiju Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, a da parlamentarci ne znaju ništa o tome.

"Nedopustivo je da oni koji treba da dođu ovdje nisu prisutni na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Đonlagić.

Riječ je uzela i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, kazala je da je dobila prezentaciju sažetka izvještaja i da je Kolegij Zastupničkog doma PSBiH tek danas imao priliku vidjeti Privremeni izvještaj o BiH.

"Svako ko je odgovoran danas će ozbiljno raspravljati o ovom dokumentu u interesu evropskog puta BiH“, kazala je Krišto.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović rekao je da danas nema ko da odgovori na pitanja državnih parlamentaraca s obzirom na to da sjednici ne prisustvuje ni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ministri, a ni član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je obećavao kandidatski status još prošle godine.

Sjednica je zakazana na zahtjev zastupnika Saše Magazinovića, Denisa Bećirovića, Sadika Ahmetovića, Senada Šepića, Mirsada Đonlagića, Fehima Škaljića, Mirsada Isakovića, Damira Arnauta, Jasmina Emrića i Damira Bećirovića.

Zbog neprisustvovanja ministara iz Vijeća ministara BiH na današnjoj hitnoj sjednici o Privremenom izvještaju Evropske komisije o BiH prekinuta je sjednica Zastupničkog doma PSBiH.