Redovna sjednica
0

Parlamentarci krajem decembra o SDA-ovom Prijedlogu izmjena Izbornog zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH izjasnit će se na sjednici zakazanoj za 21. decembar ove godine o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Klub zastupnika SDA.

Riječ je o prijedlogu iza kojeg stoje zastupnici SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Šemsudin Mehmedović, Asim Sarajlić, Nermina Kapetanović, Safer Demirović i Hazim Rančić.

Parlamentarci iz reda SDA predložili su da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po osnovnom, odnosno redovnom zakonodavnom procesu. To u prijevodu znači da će predložene izmjene proći komisijsku fazu te da će ostalim parlamentarcima biti data mogućnost da amandmanski djeluju.

Na dnevnom redu naći će se i Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, čiji su predlagači zastupnici u Zastupničkom domu PSBiH Borislav Bojić, Saša Magazinović, Senad Šepić, Maja Gasal-Vražalica, Damir Arnaut, Jasmin Emrić, Diana Zelenika i Hazim Rančić.

Predloženim rješenjem političarima se ukida mogućnost da oni odlučuju o tome ko je u sukobu interesa.

Parlamentarci će se izjasniti o Prijedlogu zakona o dopunama Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini i Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini čiji je predlagač zastupnik Mirsad Đonlagić.

Na dnevnom redu nalazi se i Priјеdlоg zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH te nekoliko izvještaja.