Odali počast žrtvama genocida
0

Parlamentarci iz V. Britanije i Turske posjetili Srebrenicu

FENA
Baroness Warsi u Potočarima (Foto: SRNA)
Baroness Warsi u Potočarima (Foto: SRNA)
Delegacija parlamentaraca iz Velike Britanije i Turske, predvođena Baronessom Warsi, predsjedavajućom britanske Konzervativne stranke, posjetila je danas Memorijalni centar Potočari.

Poslije polaganja cvijeća na spomen obilježje i odavanja počasti žrtvama genocida, parlamentarci su obišli kompleks Memorijalnog centra i razgovarali sa članicama udruženja 'Majke Srebrenice'. Parlamentarci iz Velike Britanije i Turske osudili su genocid, a kroz svoje aktivnosti nastojat će pomoći preživjelim žrtvama, kao bi ovo bio grad povoljan za življenje

"Ono što se u Srebrenici dogodilo, ne smije se ni zaboraviti, niti ponoviti bilo gdje. Nastojaćemo pomoći preživjelim žrtvama i nadam se da će to podržati međunarodna zajednica", izjavila je Baronesa Warsi, predsjedavajuća Konzervativne stranke. Hakan Čavušoglu, šef parlamentarne delegacije Turske istakao je da Vlada Turske pomaže razvoj i obnovu Bosne i Hercegovine, a duboko saosjeća sa žrtvama genocida kojima je potrebna veća podrška međunarodne zajednice.

Po riječima Sulajmana Tihića, lidera Stranke demokratske akcije, međunarodna zajednica ima dio odgovornosti za ono što se dogodilo u Srebrenici. Sada je prilika da se iskupi kroz aktivno učešće u promjeni izbornog zakona, kako bi Srebreničani, ma gdje bili, mogli glasati i time nastavili kontinuitet vlasti u Srebrenici. I članice udruženja "Majke Srebrenice" ukazale su na potrebu izmjene izbornog zakona, kako na čelo Opštine ne bi došao neko ko negira genocid, a u pitanje bi došlo i postojanje Memorijalnog centra.