"Prlić i ostali"
92

Parlamentarci iz reda Srba podržali zahtjev HDZ-a za otkazivanje sjednice Parlamenta BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zahtjev predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto za otkazivanje sjednice najvišeg organa zakonodavne vlasti zbog presude u predmetu "Prlić i ostali" podržali su parlamentarci iz reda srpskog naroda.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac kazao je da zbog zahtjeva HDZ-a nisu postojali uslovi za nastavak današnjih sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz reda hrvatskog naroda.

"To treba poštovati i na temelju njihovog stava da neće nastaviti raditi jedino ispravno rješenje bilo je da se prekine sjednica", kazao je Košarac.

On uopće nije želio komentarisati današnju presudu Haškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali".

Ranije je zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić kazao da se konsultovao s predstavnicima Srba u PSBiH koji smatraju da bi nastavak sjednice u ovakvim uslovima doveo do dizanja tenzija i nestabilnosti.

Zastupnik SDP-a BiH Denis Bećirović kazao je da Haški tribunal nije politički sud i da on postoji na osnovu Općeg okvirnog sporazuma koji su potpisale tri države.

"Danas nije bilo nijednog razloga da sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ne nastavi svoj rad. Mi imamo poslovnik, kvorum je postojao i Zastupnički dom je trebao nastaviti raditi", rekao je Bećirović.

Istakao je da se pojedini zastupnici pokušavaju igrati s najvišim zakonodavnim tijelom BiH, što nije prihvatljivo.

Što se tiče potvrđivanja presude u predmetu "Prlić i ostali", Bećirović je kazao da se u historiji ne može naći da je postojao objektivniji sud od Haškog tribunala koji je na bazi dokaza donio nepristrasne zaključke.

"Svi treba da prihvate ono za što su se obavezali. Naučni radnici i domaći sudovi treba da nastave raditi s ciljem rasvjetljavanja određenih situacija i slanja poruke da mlade generacije u BiH i regiji treba da se ugledaju na slavne i velike književnike, sportiste i naučnike, a nikako na pravosnažno osuđene ratne zločince", zaključio je Bećirović.

Bećirovićevo mišljenje dijeli i zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović koji je također novinarima kazao da dešavanja u Hagu nisu razlog zbog kojeg bi se trebala odgađati sjednica.