Washington
31

Parlamentarci iz BiH službenu posjetu SAD-u predstavili stranačkom

Klix.ba
Devetodnevna službena posjeta Sjedinjenim Američkim Državama nije spriječila domaće parlamentarce da posjetu zvaničnom Washigntonu predstave kao stranačku. Tako se sa savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa nisu susreli zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH Senad Šepić i Saša Magazinović te zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić, već predsjednik Glavnog odbora SDP-a, predsjednik Nezavisnog bloka i politički direktor SDP-a.

"Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH Saša Magazinović, politički direktor SDP-a Damir Mašić i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić susreli su se u Washingtonu sa Gerryjem Hallom, specijalnim savjetnikom američkog predsjednika Donalda Trumpa i direktorom u Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD", saopćeno je iz SDP-a.

Dalje se dodaje da je na sastanku, organizovanom u sjedištu Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, koji je bio zatvoren za javnost, tema razgovora bila savezništvo u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

"Osim toga, sagovornici su razgovarali i o borbi protiv kriminala i korupcije kao preduslovu za napredak društava i država. Predstavnici zakonodavnih institucija BiH su savjetnika Halla informisali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ključnim procesima i razlozima zastoja reformi", piše u saopćenju za javnost.

U okviru posjete SAD-u, delegacija BiH, koju pored Mašića, Šepića i Magazinovića čini i Maja Gasal-Vražalica, na poziv američke vlade, a u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta, imala je niz sastanaka s članovima Kongresa SAD-a te predstavnicima State Departmenta i USAID-a.

Posjeta Sjedinjenim Američkim Državama već ranije je najavljena na zvaničnoj web stranici Parlamentarne skupštine BiH. Riječ je o Zakonodavnoj studijskoj misiji o temi sprečavanja nasilnog ekstremizma.

Troškove putovanja u potpunosti je snosila Američka vlada.