BiH
8

Parlamentarci HDZ-a će prisustvovati sjednici o osudi inicijativa za federalizaciju države

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici iz reda HDZ-a odazvat će se pozivu na vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se kao tačka dnevnog reda naći Rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju države.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba šef Kluba delagata HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jozo Bagarić.

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH bit će održana sutra (21. marta 2017. godine) u 10 sati, a na dnevnom redu nalazi se samo jedna tačka naslovljena kao "Rezolucija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija" čiji je predlagač zastupnik SDP-a Damir Mašić.

Ovakva inicijativa uslijedila je kao odgovor na sve češće lobiranje zastupnika iz HDZ-a i hrvatskih europarlamentaraca za federalizaciju naše zemlje.

"Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poziva sve domaće i međunarodne institucije, a naročito vlade država potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini te institucije Evropske unije i države članice Vijeća za implementaciju mira u BiH da se suzdrže od poduzimanja svih oblika djelovanja koji pretpostavljaju kršenje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, Ustava BiH i Federacije BiH, odredaba Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima UN-a, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima UN-a te nepoštivanja presuda Evropskog suda za ljudska prava", piše u Rezoluciji.

Kompletnu Rezoluciju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija možete pročitati ovdje.