Tretman migranata
102

Parlamentarci EU dolaze na granicu BiH: Hrvatska krši ljudska prava, snimit ćemo situaciju

A. D.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Delegacija europarlamentaraca iz grupacije Zelenih najavila je posjetu granice Hrvatske i BiH kako bi snimili situaciju nakon mora optužbi o tome da Hrvatska krši ljudska prava kada je riječ o tretiranju migranata.

"Sve članice EU prešutno podržavaju kršenja ljudskih prava migranata na Hrvatskoj granici, ocijenili su u petak razgovoru za Hinu zastupnici kluba Zelenih u Evropskom parlamentu nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićom koji odbacuje da takva kršenja postoje.

Njemački zastupnik Erik Marquardt ocjenjuje da su za situaciju na hrvatskoj granici krive sve članice EU, i napomenuo da delegacija nije tu "da se krivi Hrvatska policija" jer je stanje "rezultat pritiska iz cijele Unije".

U razgovoru za Hinu europarlamentarci su istaknuli da su u ministarstvu i u razgovoru s pravobraniteljicom i udruženjima dobili potpuno suprotne informacije - prvi negiraju kršenja ljudskih prava migranata, dok su drugi iznijeli niz tvrdnji i svjedočanstava ljudi s terena koji to navodno potvrđuju.

"Bilo nam je važno da ne pričamo samo u Evropskom parlamentu, nego da se upoznamo sa situacijom", rekla je Saskia Bricmont, zastupnica Zelenih iz Belgije i ocijenila kako je "kod Hrvatske problematičan način na koji se odnosi prema migrantima i što čini pushbackove", odnosno prisilno vraća migrante koji su već ušli u Hrvatsku nazad preko granice u BiH.

"Nema govora o nasilju nad migrantima. Riječ je o prigovorima koji dolaze isključivo s lijevog političkog spektra, a niko o tome nije pokazao ni jedan relevantan dokaz", rekao je Božinović.

Saskia Bricmont je nakon sastanka u ministarstvu unutarnjih poslova ocijenila da situaciju na granici između Hrvatske i BiH objašnjava činjenica da Evropska unija nema stvarnu zajedničku politiku azila i migracija.