Važne sjednice
10

Parlamentarci danas o putovanjima Igora Crnadka, NATO putu i izmjenama Izbornog zakona BiH

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas bi se trebali očitovati o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Državni parlamentarci nastavit će 53. redovnu sjednicu Zastupničkog doma PSBiH na kojoj će se, između ostalog, kao tačka dnevnog reda naći Informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka drugim državama te njihova svrha po interese Bosne i Hercegovine i njenih građana, a čiji je predlagač zastupnik Damir Arnaut.

Arnaut je naveo da je, prema podacima sa zvanične web stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH, utvrđeno da je Crnadak tokom manje od deset mjeseci 2017. godine imao 44 različita putovanja, odnosno posjete drugim državama.

"S tim u vezi postavlja se pitanje zbog čega ministar Crnadak prednjači po broju pojedinačnih putovanja te je gotovo izjednačen po broju zemalja koje je posjetio s državnom sekretarkom SAD-a (Hillary Clinton) i to jednom od najaktivnijih u historiji", pitao je Arnaut.

Zastupnici će razmatrati i inicijativu zastupnika Denisa Bećirovića koja glasi: "Na osnovu člana 8. Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ('Službeni glasnik BiH', br. 79/14, 81/15 i 97/15), podnosim zastupničku inicijativu kojom se zadužuje Vijeće ministara BiH da u roku od 30 dana od dana usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u procesu priključenja NATO-u s prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti Bosne i Hercegovine na putu ka punopravnom članstvu u NATO".

Na dnevnom redu 53. redovne sjednice nalazi se i Deklaracija o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač: zastupnik Mladen Bosić.

Nakon završetka 53. sjednice, državni parlamentarci održat će i 54. redovnu sjednicu na kojoj je tačka dnevnog reda Zahtjev Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, čiji je predlagač Klub delagata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda PSBiH.

Ovaj prijedlog ranije je usvojen na Domu naroda PSBiH uz žetsoko protivljenje delegata iz reda bošnjačkog naroda. S obzirom na to da su SDA, SDP, DF i Nezavisni blok najavili kako neće podržati ovakav način izmjena izbornog zakonodavstva izvjesno je kako će HDZ-ov prijedlog danas završiti parlamentarnu proceduru odbijanjem.

SDA je najavila da će nakon "pada" HDZ-ovog Prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u parlamentarnu proceduru uputiti svoj prijedlog izmjena kojim se sprovode odluke Ustavnog suda BiH.

"Kada je riječ o Predsjedništvu BiH i Domu naroda BiH, mi moramo osigurati svim građanima da budu birani u te organe. Kada je riječ o Domu naroda Parlamenta FBiH, mora se iznaći rješenje koje će u potpunosti poštovati Ustav FBiH, a u kontekstu Mostara, prihvatljivo je jedino rješenje koje će osigurati ravnopravnost svih i isključiti dominaciju bilo koga nad bilo kim", rekao je u nedavnom razgovoru za Klix.ba zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PSBiH Šefik Džaferović (SDA).