Hitna sjednica
21

Parlamentarci danas imenuju Zorana Tegeltiju za premijera BiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će na hitnoj sjednici imenovati funkcionera SNSD-a Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Hitnu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti zakazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić nakon obavljenih konsultacija s rukovodstvom ovog doma i šefovima klubova parlamentarnih stranaka.

Na dnevnom redu sjednice naći će se potvrđivanje odluke Predsjedništva BiH o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a koju su Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik donijeli na sjednici održanoj 19. novembra 2019. godine.

Imenovanje je uslijedilo nakon što su političke stranke koje će činiti većinu na nivou institucija BiH postigle dogovor o NATO putu naše zemlje i to na način da se u sjedište NATO-a u Briselu, nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, dostavi Program reformi.

Prema najavama državnih funkcionera novi saziv bh. vlade trebao bi biti imenovan najkasnije početkom januara 2020. godine. Tegeltija će u svojstvu premijera BiH u narednim danima obaviti konsultacije s političkim strankama kako bi u što skorije vrijeme mogao uputiti u proceduru imena ministara i zamjenika državnih ministara.

U skladu s političkim dogovorom, HDZ je dobio tri ministarstva i to Ministarstvo finansija BiH, Ministarstvo pravde BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH. SDA je sa svojim koalicionim partnerima SBB-om i DF-om dobila Ministarstvo vanjskih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo odbrane BiH, dok je SNSD zajedno sa SP-om, Ujedinjenom srpskom i DNS-om dobio Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, kao i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma PSBiH nalazi se i imenovanje članova stalnih komisija Zastupničkog doma PSBiH. Riječ je o parlamentarnim tijelima bez kojih nije moguće normalno funkcionisanje državne zakonodavne vlasti s obzirom na to da su komisije obavezne razmatrati materijale prije nego se nađu na sjednici Zastupničkog doma PSBiH.

Skoro godinu je imenovanje komisija u oba doma Parlamentarne skupštine BiH blokirao SNSD koji je tražio da se prije deblokiranja zakonodavne vlasti Tegeltija imenuje za premijera BiH.